Întâmplările săptămânii trecute

luni, 10 februarie 2020, 02:52
1 MIN
 Întâmplările săptămânii trecute

Potrivit unei ipoteze ştiinţifice, încălzirea globală duce la degradarea calităţii aerului pe care îl respirăm, iar asta afectează negativ facultăţile cognitive ale sapienşilor (fiindcă, printre altele, nivelul de dioxid de carbon din aer creşte, iar sapienşii nu funcţionează bine într-o atmosferă prea bogată în dioxid de carbon). Neştiinţific spus, încălzirea globală tâmpeşte.

1. Centru-dreapta modern

USR se prezintă de acum, după referendumul intern încheiat la sfârşitul săptămânii trecute, ca un partid de centru-dreapta modern. Atât de modern încât refuză explicit să mai aibă de-a face cu cei săraci. Asta n-ar fi neapărat o problemă, e dreptul fiecăruia să dispreţuiască pe cine doreşte. Problema apare însă atunci când dispreţul e prezentat ca grijă faţă de celălalt, deci când, într-o logică orwelliană, negrul e descris ca un alb strălcitor.

Să mă explic. Dezimpozitarea salariului minim e prezentată de partea de "centru-dreapta modern" a USR (deci, după referendum, de întregul USR) ca o măsură de combatere a sărăciei. De fapt, e singura măsură de combatere a sărăciei pe care şi-o asumă explicit – aşa "vând" ei măsura asta, ca una care combate sărăcia.

În realitate, e vorba doar de o scădere a impozitului pe venit, care îi avantajează pe angajatori şi pe cei cu venituri mari mai mult decât pe cei săraci.

În prezent, dacă ai un salariu brut de 15.300 de lei, de exemplu, adică un salariu net de 9.000 de lei, plăteşti impozit pentru toţi cei 15.300 de lei. În cazul în care propunerea "centrului-dreapta modern" ar deveni lege, ai plăti impozit doar pentru 13.000 de lei (15.300 minus 2.300 care nu se mai impozitează), deci salariul tău net ar ajunge la 9.900 de lei (o creştere cu 10%) doar prin dezimpozitare.

Cum o fi asta o măsură de combatere a sărăciei, doar "centrul-dreapta modern" ştie. Până una alta, merită să remarcăm cinismul prin care o măsură de creştere a salariilor mari e prezentată ca una de combatere a sărăciei.

Cinism şi ipocrizie. Şi dispreţ faţă de cei propriu-zis săraci. Atât s-a putut.

2. Tezele de la Ditrău

Stânga noastră intelectuală a preferat să ignore total valul de rasism care s-a revărsat asupra celor doi srilankezi angajaţi la brutăria din Ditrău şi să se concentreze, în schimb, pe teza potrivit căreia cei doi ar fi exploataţi. Hm, să vedem.

România este o ţară săracă doar prin comparaţie cu vestul şi cu nordul Europei (şi cu alte state dezvoltate). Altfel, nu.

PIB pe cap de locuitor în Sri Lanka este de 4100 de dolari. În România e de 3 ori mai mare: 12300 de dolari.

Salariul minim lunar în Sri Lanka este de aproape 70 de dolari. În România e de 300 de dolari (net).

Pentru un srilankez, România e paradisul – cam cum era Turcia pentru noi în anii '90.

Cam atât despre exploatare şi celelalte lozinci.

3. Preşedintele Iohannis şi democraţia selectivă

Înţeleg de la preşedintele Iohannis că modificarea legilor electorale cu patru luni înainte de alegeri e o dovadă de democraţie. Şi că alegerea primarilor în două tururi e în folosul românilor (cum altfel?).

Mă gândesc însă că dacă lucrurile astea ar fi fost propuse/făcute de un guvern PSD, preşedintele ar fi ştiut că propunerea respectivă e nedemocratică (aşa cum zice şi Comisia de la Veneţia) – şi că alegerile în două tururi nu sunt nici mai democratice, nici mai nedemocratice decât cele într-un singur tur.

În ipoteza de mai sus am fi văzut sigur 200.000 de oameni în Piaţa Victoriei scandând împotriva PSD, aprinzând luminiţe, cântând imnul şi, în general, simţindu-se bine, aşa cum trebuie să se simtă nişte conştiinţe civice care apără democraţia de ciuma roşie.

Cum însă nu PSD a propus mizeria asta, ci PNL şi USR, totul e bine şi democratic. O spune şi preşedintele.

Asta e, atât se poate la noi.

4. Şi o concluzie doar pe jumătate glumeaţă

Potrivit unei ipoteze ştiinţifice, încălzirea globală duce la degradarea calităţii aerului pe care îl respirăm, iar asta afectează negativ facultăţile cognitive ale sapienşilor (fiindcă, printre altele, nivelul de dioxid de carbon din aer creşte, iar sapienşii nu funcţionează bine într-o atmosferă prea bogată în dioxid de carbon).

Neştiinţific spus, încălzirea globală tâmpeşte.

E singura ipoteză care mai explică ce se întâmplă în lume din punct de vedere politic de vreo câţiva ani.

Şi cum Bucureştiul e un oraş tot mai poluat, cu o calitate a aerului tot mai proastă, asta explică declaraţiile şi deciziile din ce în ce mai stranii ale PSD, PNL, USR ş.a.m.d. – inclusiv ale preşedintelui Iohannis.

E singura explicaţie pe care o mai am despre viaţa politică şi civică actuală din România.

Sorin Cucerai este traducător şi publicist

Comentarii