Maine, tur ghidat în cimitirul Eternitatea, intrarea liberă

Invitație la o plimbare printre îngeri, cu criticul de artă Maria Bilașevschi și sculptorul Dan Covătaru

sâmbătă, 31 octombrie 2020, 10:35
2 MIN
 Invitație la o plimbare printre îngeri, cu criticul de artă Maria Bilașevschi și sculptorul Dan Covătaru

Mâine, 1 noiembrie, la ora 12.00, iubitorii de artă sunt invitați la un tur ghidat în cimitirul Eternitatea, pentru a descoperi povești inedite despre monumentele de artă funerară care împodobesc cimitirul ieșean. 

Statuile, obeliscurile, capelele ne transmit peste timp, în felul lor aparte, crâmpeie din istoria orașului Iași din ultimii 150 de ani. Erau diferiți ieșenii de altădată de cei de astăzi? Erau mai rafinați,cu un simț estetic mai pronunțat? Sunt întrebări la care criticul de artă Maria Bilașevschi va răspunde în timpul incursiunii în arta funerară pe care o regăsim pe aleile cimitirului Eternitatea.

Invitatul special al acestui eveniment este sculptorul Dan Covătaru, a cărui operă reprezintă o continuare a tradiției sculptorilor Salvador Scutari și Fritz Fairing care au împodobit cimitirul cu îngerii și madonele lor din piatră. “Statuile sunt ocazii ale meditației, spunea Constantin Brâncuși. Capelele, busturile, obeliscurile, statuile care împodobesc cimitirul Eternitatea alcătuiesc o colecție de artă integrată în natură care ne oferă o radiografie culturală și socială a orașului Iași și ne invită la reflecție. Cimitirul este un muzeu în aer liber care relevă evolutia stilurilor și orientărilor estetice care definesc sculptura și arhitectura românească, de la neoclasic la baroc sau neogotic flamboiant”, a declarat Florea Ioncioaia, managerul proiectului „Post-Eternity 144”, realizat de  Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.) cu o co-finanțare de la Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.).

Scopul proiectului „Post-Eternity 144” este de a pune în valoare cimitirul „Eternitatea” ca spațiu cultural autentic, care reflectă istoria vechii capitale a Moldovei. În acest scop, în cadrul proiectului a fost realizat website-ul www.eternitycemetery144.ro.  Intrarea este gratuită.

 

Comentarii