Iohannis, PNL, care-i planul B?

joi, 30 ianuarie 2020, 02:50
3 MIN
 Iohannis, PNL, care-i planul B?

Mult mai probabil e că PNL se preface că-şi ţine promisiunile, că promovează reforme ştiind că nu vor trece, dar consideră că electoratul e încă suficient de primitiv să înghită găluşca „ţapilor ispăşitori”.

Întrebat luni dacă are un plan de înlăturare a premierului Orban, în cazul în care moţiunea de cenzură iniţiată de PSD nu va trece, preşedintele Iohannis a declarat că „întotdeauna există un plan B.” Şeful statului a refuzat să intre în detalii, cert e că guvernul o să cadă şi vom avea anticipate.

Marţi, în Parlament a trecut proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru câteva categorii de angajaţi, în frunte cu magistraţii. Poliţiştii şi militarii, principalii beneficiari ai privilegiilor acordate în ciuda principiului contributivităţii, nu sunt vizaţi de lege. Actul normativ, iniţiat de liberali şi votat cot la cot cu deputaţii PSD şi USR, are şanse infime să treacă de Curtea Constituţională. Practic, aleşii au făcut „show” pe banii contribuabililor. Întrebat ce se va întâmpla dacă proiectul va pica testul controlului constituţional, liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, a invocat o posibilă asumare de răspundere a guvernului pe legea respinsă. Nu e clar care guvern – a se vedea povestea cu moţiunea şi alegerile anticipate -, nu e clar de ce asumarea nu poate fi din nou atacată la CCR (pentru că poate). Planul B enunţat de PNL e identic cu planul A. De bine de rău, PSD-iştii n-au făcut fanfaronadă şi au anunţat că dacă legea pică la CCR, o vor modifica în Parlament, în acord cu precizările Curţii. E de prisos să spunem că, în esenţă, după ce se va întoarce de la CCR, actul normativ va fi anulat în mare măsură. Cel mult, vor rămâne fără pensii speciale parlamentarii şi foştii piloţi de avion. Adică nimeni, zero virgulă zero, zero…, dacă ne referim la impactul bugetar.

Miercuri, Guvernul Orban îşi asumă răspunderea în Parlament pe proiectul privind alegerea primarilor în două tururi. PSD, UDMR şi aliaţii de conjunctură au anunţat că depun o moţiune de cenzură. Dacă nu apar mari surprize, moţiunea va pica la vot, iar proiectul privind alegerile locale va fi considerat adoptat. Cu precizarea că PSD va ataca legea la Curtea Constituţională, unde jurisprudenţa pare să-i fie favorabilă. Ce va face PNL dacă magistraţii CCR vor invalida legea privind votul în două tururi pentru primari – cel puţin, aplicarea noului sistem la alegerile locale din 2020? Au pregătit un plan B?

Alegerile anticipate, votul în două tururi şi eliminarea pensiilor speciale sunt cele trei angajamente mari, tranzitorii, luate de Guvernul Orban la învestire. Toate trei sunt expuse unor vicii de neconstituţionalitate, cel puţin judecând după speţe asemănătoare în care CCR s-a exprimat. În aceste condiţii, singurul plan B pe care preşedintele şi liberalii se pot baza ar fi o „complicitate” deja negociată cu o majoritate a judecătorilor Curţii. Nişte asigurări primite din partea unor magistraţi propuşi de PSD sau UDMR că vor interpreta legea împotriva partidelor care i-au promovat. E un scenariu de luat în calcul, dar improbabil. Mult mai probabil e că PNL se preface că-şi ţine promisiunile, că promovează reforme ştiind că nu vor trece, dar consideră că electoratul e încă suficient de primitiv să înghită găluşca „ţapilor ispăşitori”.

Comentarii