ISIS ţine captive 200 de familii în ultima sa enclavă din Siria, informează ONU

marți, 19 februarie 2019, 17:35
2 MIN
 ISIS ţine captive 200 de familii în ultima sa enclavă din Siria, informează ONU

ONU şi-a exprimat îngrijorarea privind soarta a 200 de familii care sunt captive în ultima enclavă a ISIS din Siria, scrie BBC.

Michelle Bachelet, Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului al ONU, a declarat că multe femei şi copii din Baghuz nu sunt lăsaţi să părăsească zona de militanţii ISIS.

Astfel, ei sunt în permanent în pericol din cauza bombardamentelor coaliţiei conduse de SUA. Bachelet a cerut ca cei care doresc să plece să aibă la dispoziţie o modalitate sigură de a face acest lucru.

„Cei care doresc să rămână trebuie de asemenea să fie protejaţi pe cât de mult posibil. Nu ar trebui să fie sacrificaţi pentru o ideologie sau pentru oportunităţi militare”, a afirmat ea.

„Dacă protejarea vieţilor civililor înseamnă o amânare de câteva zile pentru capturarea teritoriului controlat de ISIS, atunci aşa va fi”, a afirmat ea.

Acum cinci ani, ISIS controla 88.000 de kilometri pătraţi din vestul Siriei până în estul Irakului, creând astfel aşa numitul „califat” şi impunându-şi regimul totalitar asupra opt milioane de cetăţeni.

Acum, în jur de 300 de militanţi ISIS şi alte câteva sute de civili sunt înconjuraţi într-un teritoriu de 0,5 kilometri pătraţi în Baghuz, un sat de mici dimensiuni în apropierea graniţei cu Irakul.

Deşi niciun civil nu a ieşit din Baghuz în ultimele trei zile, în jur de 20.000 de persoane au fost transportate de Forţele Democrate Siriene într-o tabără improvizată în provincia Hassakeh în ultimele săptămâni.

Printre ei se află şi soţiile şi copiii unor militanţi ISIS şi alţi cetăţeni străini, printre care şi adolescenta britanică Shamima Begum, care a plecat la vârsta de 15 ani din Londra pentru a se alătura ISIS şi acum doreşte să se întoarcă după ce a născut.

Comitetul Internaţional de Salvare a informat luni că cel puţin 62 de persoane au murit în drum spre tabără, două treimi dintre aceştia fiind copii sub vârsta de un an. Principalele cauze au fost oboseala şi malnutriţia.

Bachelet a declarat că este îngrijorată şi de o creştere a atacurilor şi a deceselor în rândurile populaţiei civile în provincia Idlib. Acolo, armistiţiul negociat de Turcia şi Rusia a fost pus în pericol de o grupare care are legături cu al-Qaeda şi încearcă să preia controlul asupra zonei.

Bombardamentul guvernului sirian asupra unei zone demilitarizată, care se întinde pe graniţa Idlibului şi în zone din nordul şi vestul provinciilor Hama şi Aleppo, a început în decembrie şi s-a intensificat în ultimele zile, a avertizat ONU.

 

Comentarii