Istoricul Mădălin Hodor dezvăluie de ce spionul Ion Pacepa a fugit din România

miercuri, 17 februarie 2021, 12:27
2 MIN
 Istoricul Mădălin Hodor dezvăluie de ce spionul Ion Pacepa a fugit din România

Ion Mihai Pacepa, ex-adjunctul Direcţiei de Informaţii Externe, a murit la 92 de ani, din cauza COVID. Om de încredere al lui Ceauşescu, a fugit în SUA în 1978, dând o puternică lovitură de imagine dictatorului. Ceauşescu se prezenta în Vest ca un lider comunist luminat.

După fuga sa din ţară, în 1978, Ion Mihai Pacepa a fost considerat de regimul comunist de la Bucureşti drept un trădător, pentru că gestul său a dus la destructurarea reţelelei de spioni a României din Occidentul capitalist. Această sentinţă s-a lipit de el, într-o anumită parte a societăţii româneşti, până astăzi. 

Alţii l-au considerat un erou pentru că prin dezertarea sa din Securitatea lui Ceauşescu şi prin informaţiile pe care le-a oferit CIA a contribuit la destructurarea reţelei de spioni a regimului comunist, la distrugerea imaginii dictatorului în Vest şi la grăbirea sfârşitului regimului.  Istoricul Mădălin Hodor, cercetător acreditat la Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care a citit documentele despre dezertarea lui Mihai Pacepa şi despre ce a urmat după, susţine că această antitezp, trădător pentru unii, erou pentru alţii, e o discuţie falsă.

„De fapt, Pacepa nu a fugit peste noapte, şi-a pregătit temeinic plecarea, după cât am putut parcurge din materialul vast care există despre el. 

Şi-a aranjat ieşirea. Nu a fost vorba de o decizie luată la cald, deşi el în cărţile lui a evocat nişte momente din acestea când ar fi avut un fel de epifanie, că nu mai poate să lucreze cu regimul comunist.  Eu cred că e fals. Pacepa a plecat pur şi simplu pentru că a fost mai inteligent decât restul colegilor lui”, a explicat Mădălin Hodor pentru Newsweek România. 

Cititi materialul integral pe newsweek.ro

 

 

 

Comentarii