COMUNICAT DE PRESA

ITM Iaşi, întâlniri cu angajatorii din Târgu Frumos şi Paşcani

marți, 05 martie 2024, 13:31
2 MIN

În cadrul Campaniei Naționale de promovare a negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii, derulată sub coordonarea Inspecției Muncii în perioada 01.02.2024-29.02.2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi a organizat în zilele de 23.02.2024 și 28.02.2024 întâlniri cu angajatorii din Orașul Târgu Frumos, respectiv Pașcani, în cardul cărora au fost abordate prevederile  Legii 367/2022 privind Dialogiul social, fiind aprofundate subiecte legate de avantajele încheierii unui contract colectiv de muncă, pentru părțile semnatare.

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași au avut în vedere drept principale obiective, următoarele: 

– informarea angajatorilor cu privire la cele mai bune mijloace de respectare a prevederilor Legii nr. 367/2022- a dialogului social;

– promovarea negocierii colective în întreprinderile mici și mijlocii de la nivelul județului Iași, având în vedere beneficiile negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori;

– creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale stipulate în Legea nr. 367/2022- a dialogului social;

– detalierea măsurilor legale care se impun pentru respectarea prevederilor Legii nr. 367/2022 – a dialogului social, de către angajatorii care au cel puțin 10 salariați.

Principalele beneficii ale negocierii colective pentru angajați/lucrători și angajatori sunt:

Angajați/lucrători- drepturi superioare privind condițiile de muncă și de angajare, salariile,   securitatea și sănătatea în muncă, aplicarea principiului egalității de șanse și tratament, protecție suplimentară în exercitarea drepturilor legale, concilierea vieții profesionale cu cea de familie, locuri de muncă și venituri mai stabile, o influență mai mare la locul de muncă și participarea la procesele decizionale.

Angajatori- asigurarea unui climat de muncă favorabil performanței, productivitatea și loialitate a personalului îmbunătățite, participarea mai mare a forței de muncă la locul de muncă, eficacitate și planificare bugetară, rezolvarea timpurie a litigiilor.

Informațiile detaliate despre principalele teme ale campaniei de informare se regăsesc atât în pliantele distribuite cu ocazia acțiunilor din teren, cât și pe site-ul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași – www.itmiasi.ro.

„Am dorit ca, prin prezența inspectorilor de muncă și a conducerii ITM Iași în mediul angajatorilor și angajaților, să ne asigurăm că, la nivelul ambelor categorii, sunt reamintite principalele prevederi legislative în materie de relații de muncă, în cadrul acțiunii de informare fiind pus accentul inclusiv pe articolele din Legea 53/2003, republicată – Codul muncii ce statuează principalele drepturi și obligații a căror nerespectare a generat măsuri de sancționare din partea instituției noastre.”

Comentarii