De Business

Punem punctul pe știi

Jurnal de birou: o zi la Mambu

luni, 29 martie 2021, 07:27
5 MIN
 Jurnal de birou: o zi la Mambu

Dan Zaharia, consultant în cadrul companiei de imobiliare Extind și fondatorul Fab Lab Iași, ne povestește astăzi cum a decurs o zi de lucru din sediul companiei Mambu. Pe lista companiilor cu activitate în sectorul IT & Outsourcing, cu centre deschise și în Iași, care l-au găzduit de la începutul lunii martie și până în prezent în sediile lor cu scopul de a descoperi mediul de lucru din firmă se află  Ness Digital Engineering Iasi, Grapefruit Romania, Centric IT Solutions Romania, HCL Technologies Romania, Preh Romania, Buck Romania, Veo Worldwide Services, Bytex Technologies, SCC România, Continental România, Cegeka România și CGM Software România. Lor li se va alătura, zilele viitoare, compania Feel IT Services. 

Extind se ocupă de închirierea clădirilor moderne de birouri din Iași, dar și din alte orașe, fiind un promotor al poziționării acestora ca magnet pentru industria de IT & Outsourcing din România

Jurnal de birou: o zi la Mambu

Companie: Mambu

Nr. angajați global:  500+

Prezența în România: din 2011 în Iași

Nr. angajați Iași: 170+

Nr. angajări în ultimele 12 luni: 80

Procent femei în companie: 38% 

Suprafață birouri: 2830 mp locații în 2 birouri centrale 

Clădiri: Moldova Center și o clădire de birouri de 5 etaje de pe Esplanada Teatrului Luceafărul.

Prânz: Supă cremă de roșii; Ardei umpluți cu quinoa și legume; Clătită cu dulceață de cireșe. Livrat prompt de Soft&Grace

Corporate Car: Volvo V60 Inscription D4 AT8, Diesel 190 CP, 400 Nm. Powered by Premium Nordic Cars Iași

Miercuri am fost în vizită la Mambu, una din puținele companii – Unicorn cu birouri în IAȘI  (deşi nu sunt multe, companiile Unicorn chiar există: sunt cele care ajung să fie evaluate la peste $1 miliard). Mambu dezvoltă în cloud o platformă de banking de tip SaaS (software as a service) care stă la baza a zeci bănci și instituții financiare de pe toate continentele.

Luna decembrie a anului 2020 a marcat un moment important pentru companie, Mambu devenind #Unicorn printr-o finanțare de 135 milioane de dolari de la fondul de investiții – TCV, ajungând astfel la o valoare estimată la 2.1 miliarde de dolari. Același fond de investiții a mai finanțat în trecut companii tech precum Netflix și Spotify. Așadar, Iașul se poate mândri cu faptul că găzduiește unul dintre puținii unicorni #Fintech din România.

E o reală bucurie că Școala Informală de IT are în echipa de mentori doi dintre profesioniștii de la Mambu: Alex Gabor – mentor pentru cursurile de Automation Testing și Irina Hodea – mentor pentru cursurile de Business Analysis.

După ce am trecut de verificările de la recepția clădirii, scanner-ul a recunoscut că purtam corect masca de la #MaskDepot și aveam o temperatură de doar 35.1 grade Celsius, am urcat la birourile Mambu de la etajul 4.

Am descoperit multe zone faine: gazonul artificial de la intrare numai bun pentru organizat un golf green area; learning corner-ul cu vedere spre Palat; zona generoasă de servit masa; phone booth-uri pentru 1-2 persoane; terasa de pe colț; dar și pereți mobili de sticlă care permit extinderea zonei de open space. Interesant mi s-a părut faptul că harta cu locațiile globale ocupă un imens perete în mijlocul etajului, aproape de inima Mambu.

Am băut mai multe cafele cu lapte decât în orice altă zi, probabil și ca pretext să socializez printre video-call-uri și emailuri cu Alexandra Ignat (Employer Branding Specialist) care mi-a fost ghid în acest periplu și cu Mădălina Popovici (Office Manager).

Locația Mambu din Iași este una strategică încă din 2011, cândaici s-au pus bazele unui centru de dezvoltare de produs ce deservește în momentul de față 23% din băncile ce operează în cloud. Echipa din Iași a crescut organic de la an la an, anul acesta ajungând la un număr de 170+ profesioniști IT care împreună activează în primul și cel mai mare centru de engineering al companiei.

Am fost plăcut surprins să aflu că, la Mambu, în lunile de vară, numărul de zile lucrătoare pe săptămână, se reduce de la 5 la 4. Angajații se bucura astfel, de zile libere extra care să îi ajute să  investească timp în pasiunile pe care le au. Programul “4 days work week in the summer” promovează ideea de echilibru între viața profesională și personală și este implementat deja de câțiva ani, demonstrând că succesul unei companii nu ține cont de numărul de zile lucrătoare pe săptămână, ci de eficiența echipei.

Pe final de program am reușit și o discuție mai pe îndelete cu Mădălina Apetre (Site Manager Mambu Iași):

“Angajamentul nostru față de excelență nu se regăsește doar la nivel de produs, ci, în egală măsură, și în cultura pe care o construim împreună ca echipă,  prin principiile la care ne raportăm. Facem lucrurile cu sens, cu bun simt, cu profesionalism și cu impact.

A fi Mambuvian înseamnă să ai o mentalitate de tipul “team first”, să lași mediul pe care-l găsești mai bun prin toate acțiunile tale, indiferent că acest mediu înseamnă oameni, produsul pe care îl dezvolți sau comunitatea în care activezi.

Titulatura de Unicorn dobândită de Mambu la finalul anului 2020 vine pentru echipa noastră ca o certificare a valorii muncii depuse până la acel moment, ne onorează, și ne responsabilizează în egală măsură.”

Planuri 2021

La nivel global, evoluţia în zona serviciilor de digitalizare aduce pentru companie noi proiecte şi provocări, ceea ce duce la o înregistrare a creşterii numărului de poziţii deschise. Planurile pentru 2021 vizează dublarea efectivului de oameni și atingerea a unui număr de peste 1000 de Mambuvieni până în 2022 la nivel global.

Mambu intenționează să utilizeze infuzia de capital primită de la fondul de investiții TCV pentru a-și alimenta creșterea accelerată din ultimul an, a-și extinde amprenta geografică și a susține cultura și dezvoltarea profesională a echipelor curente.

Implicare în comunitate

Mambu deține certificarea „Carbon Neutral Company”  deoarece a reușit sa reducă la zero amprenta de carbon, implementând începând cu 2019 protocolul privind gazele cu efect de seră (GES). Compania a ales să compenseze emisiile de CO2 prin sustinerea unui proiect de reîmpădurire ce a insumat plantarea a 10.000 de arbori.

La nivel local, Mambu s-a implicat atât în proiecte care vizează susținerea educației pentru copiii defavorizați prin colaborări cu Salvați Copiii și Fundația Serviciilor Sociale Bethany, cât  și în investiții pentru sistemul sanitar via Fondul de Urgență al Fundației Comunitare Iași.

Mai multe despre Mambu

Încă de la înființarea sa, acum 10 ani, misiunea Mambu a fost aceea de a duce banking-ul în era digitală, de a-l face accesibil, flexibil dar mai ales revoluționar, inovator. În prezent, platforma de banking de tip SaaS (software as a service) dezvoltată în cloud de Mambu, stă la baza a peste 180 de bănci și instituții financiare la nivel global și are impact asupra experienței bancare/financiare zilnice a circa 36 de milioane de oameni. 

#jurnaldebirou #iasi

#Extind  #BirouriVii  #PINmaps

Citește și: Jurnal de birou: O zi la CGM în Iași

Comentarii