Kit de siguranță pentru toți observatorii independenți din secțiile de votare

joi, 27 august 2020, 13:39
2 MIN
 Kit de siguranță pentru toți observatorii independenți din secțiile de votare

Organizația neguvernamentală Geeks for Democracy a pregătit un kit de siguranță pentru toți observatorii independenți din secțiile de votare.

”Până pe 24 septembrie, observatorii independenți se pot înscrie online pe fiecarevot.ro și o coaliție de organizații nonguvernamentale din toată țara se va ocupa de acreditare și training. Înainte de prezența fizică în secția de vot, observatorii vor primi echipamente de protecție și indicații foarte clare cum să se protejeze de COVID-19, respectând recomandările specialiștilor și legislația în vigoare. Recomandarea organizatorilor este ca pentru o siguranță sporită anul acesta echipele mobile să fie formate din rude sau prieteni apropiați”, transmit reprezentanții platformei.

Observatorii independenți se pot înscrie în cele 18.000 de secții de votare din toată țara. Peste 4000 de observatori au fost acreditați pe platforma FiecareVot.ro pentru monitorizarea procesului electoral din 2016 până acum, însă anul acesta organizatorii se tem că pandemia va duce la o scădere a numărului celor care aleg să vegheze voluntar la bunul mers al votării.

”2020 este un an atipic din cauza noului coronavirus. Ultimul lucru de dorit pentru români ar fi ca pandemia să le influențeze viața nu doar până la eliminarea riscurilor de sănătate, ci în următorii patru ani, cât durează mandatul aleșilor locali. Trebuie să ne asigurăm că acest exercițiu fundamental pentru democrație – votul – rămâne relevant și în vremea Covid-19, prin prezență semnificativă a cetățenilor la urne și a observatorilor independenți în secții. De aceea, am pregătit un kit de siguranță pentru cei care se înscriu: vizieră, mască, mănuși, dezinfectant și instrucțiuni clare privind măsurile de protecție”, explică din partea organizatorilor Raluca Paraschiv, Geeks for Democracy.

Comentarii