La cât se ridică cele mai mari salarii din învăţământul preuniversitar ieşean

vineri, 25 martie 2022, 02:50
4 MIN
 La cât se ridică cele mai mari salarii din învăţământul preuniversitar ieşean

Şefii Inspectoratului Şcolar au în jur de 13.000 de lei brut, cu tot cu sporuri, conform grilei. Ceilalţi inspectori au între 8.000 şi 11.000 lei. La aceste sume, care sunt impozitate cu circa 40%, se pot adăuga câştiguri din plata cu ora, proiecte europene etc.

 

Inspectorii şcolari sunt printre cel mai bine plătiţi angajaţi din învăţământul preuniversitar, salariile brute depăşind în cele mai multe cazuri 10.000 de lei. În plus, la aceste salarii se adaugă şi orele de predat în diferite şcoli, sporurile pentru titlul de doctor sau sporuri de suprasolicitare. Teoretic, cei mai mulţi bani sunt încasaţi de inspectorul şcolar general, însă la Iaşi cel mai mare salariu îl încasează unul dintre adjuncţi.

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi a publicat recent salariile de încadrare la nivelul lunii martie a acestui an, la care se adaugă sporurile sau indemnizaţia de hrană. Practic, drepturile salariile din Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi sunt cuprinse între 13.184 de lei brut şi 3.280 de lei brut, în aceste sume fiind incluse şi sporurile.

Care sunt cele mai mari salarii şi sporuri din ISJ Iaşi

Potrivit documentului publicat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, cel mai mare salariu pentru funcţie îl are inspectorul şcolar general, acesta fiind în cuantum de 9.234 de lei brut, la care se adaugă şi alte sporuri. Cei doi inspectori generali adjuncţi sunt încadraţi fiecare cu câte 8.650 de lei, salariu brut, la care, de asemenea, se adaugă şi alte sporuri. La final de lună însă, doar pentru activitatea de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, cei mai mulţi bani sunt încasaţi de către unul dintre inspectorii generali adjuncţi, care are un spor în plus faţă de ceilalţi doi inspectori aflaţi la conducerea instituţiei, sporul de doctorat. Practic, cel mai mare salariu din ISJ Iaşi îl are Florentin Traian Ciobotaru, inspector şcolar general adjunct, acesta fiind singurul din conducere cu studii de doctorat absolvite, salariul său brut la final de lună fiind de 13.184. Acesta este format din salariul de funcţie (8.650 de lei), la care se adaugă gradaţia de merit în cuantum de 2.163 de lei, 950 de lei pentru sporul de doctorat, 1.074 de lei sporul de suprasolicitare, dar şi 347 de lei indemnizaţia de hrană. "În mână", acesta ia însă cu circa 40% mai puțin, după reținerea impozitelor și contribuției.

Inspectorul şcolar general are doar cu aproximativ 100 de lei mai puţin, adică 13.019 lei brut, această sumă fiind formată din salariul de funcţie (9.234 de lei), la care se adaugă 2.309 de lei pentru gradaţia de merit, 1.129 de lei spor de suprasolicitare şi 347 de lei indemnizaţia de hrană.

Celălalt inspector general adjunct câştigă cu aproape 1.000 de lei mai puţin, adică 12.234 de lei brut, spre deosebire de colegul său neavând sporul pentru titlul ştiinţific de doctor.

Ce salarii au inspectorii şcolari

Salariile la final de lună ale inspectorilor şcolari variază în funcţie de sporurile şi gradaţiile pe care le au, deşi salariul de funcţie este acelaşi, 7.721 de lei brut. Astfel, la nivelul ISJ Iaşi, sunt trei tipuri de salarii pentru inspectorii şcolari, cel mai mare fiind în cuantum de 11.882 de lei, brut, iar cel mai mic în cuantum de 8.815 lei brut. Practic, inspectorii şcolari pot avea gradaţie de merit în cuantum de 1.930 de lei, spor pentru titlul ştiinţific de doctor în cuantum de 950 de lei, spor de suprasolicitare de 934 de lei sau 747 de lei, dar şi indemnizaţie de hrană în cuantum de 347 de lei.

Ce alte salarii mai sunt în Inspectorat

Printre angajaţii din ISJ Iaşi cel mai bine plătiţi se numără şi contabilul şef, care, deşi are un salariu pentru funcţie de 6.876 de lei brut, sporurile adaugă la salariu câteva mii de lei, iar salariu brut la final de lună este de 9.045 de lei.

Următoarea poziţie în funcţie de salariul brut este cea de auditor grad I, cu un salariu de funcţie de 5.534 de lei, la care se adaugă sporul de complexitate de 830 de lei şi indemnizaţia de hrană, rezultând drepturi salariale în cuantum de 6.711 lei. Salarii similare cu ale auditorului grad I, mai mici sau mai mari cu câteva zeci sau sute de lei, au şi consilierul juridic sau ceilalţi consilieri, cel mai mic (dintre consilieri) ajungând la 5.714 lei brut. Totuşi, cel mai mic salariu din Inspectoratul Şcolar Judeţean este cel al referentului debutant, care are un salariu de funcţie de 2.550 de lei, la care se adaugă 383 de lei spor de complexitate şi 347 de lei indemnizaţia de hrană, drepturile salariale fiind de 3.280 de lei brut.

Câţi bani încasează practic la final de lună inspectorii

Chiar dacă drepturile salariale prezentate mai sus sunt veniturile brute, practic, la final de lună, mulţi dintre inspectori încasează chiar mai mult decât veniturile brute, fiind vorba de persoane care predau şi în diferite şcoli din Iaşi, dar care au şi activităţi în diferite proiecte cu finanţare europeană sau chiar activităţi private.

Astfel, dacă consultăm declaraţiile de avere publicate de către inspectorii şcolari în anul 2020, cei mai mulţi aveau venituri salariale de aproximativ 7.000 sau 7.500 de lei net, la care se adaugă aproximativ 1.000 de lei din activitatea didactică, dar sunt cazuri în care se mai încasau între 1.000 şi 3.000 de lei lunar pentru alte activităţi, precum activitatea de consilier local sau implicarea în diferite proiecte, veniturile nete depăşind 10.000 de lei în unele cazuri sau chiar depăşind această sumă. 

Comentarii