De Sănătate

Punem punctul pe știi

Acreditat de organizaţia mondială AO SPINE

La Iaşi este singurul centru din ţară care instruieşte medici în patologia spinală

vineri, 12 aprilie 2019, 01:50
2 MIN
 La Iaşi este singurul centru din ţară care instruieşte medici în patologia spinală

Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a fost acreditat ca centru internaţional de pregătire de către organizaţia mondială AO SPINE, ceea ce înseamnă că unitatea medicală va putea instrui din punct de vedere educaţional medici din toată Europa în patologia spinală. Reprezentanţii spitalului au precizat că este singurul centru acreditat din ţară, în toată Europa existând în total doar 20 de astfel de centre, cel mai apropiat fiind la Budapesta.

Procesul de acreditare a început acum cinci ani, fiind necesară îndeplinirea mai multor paşi. La nivelul spitalului există trei medici care fac parte din asociaţie, fiind vorba despre dr. Lucian Eva, managerul spitalului, dr. Bogdan Costăchescu, medic primar neurochirurg şi dr. Cezar Popescu, directorul medical al spitalului şi membru în boardul asociaţiei. AO SPINE este o organizaţie ce are peste 200.000 de membri din toată lumea.

„Prin faptul că avem un reprezentant în board ne permite să fim la curent cu tot ce înseamnă ultimele evoluţii din domeniu şi să avem un cuvânt de spus la întocmirea protocoalelor folosite. Această organizaţie este una care la nivel mondial dă trendul la tot ce înseamnă protocoale de diagnostic şi tratament în patologia spinală, iar pentru acreditare exigenţele sunt majore”, a explicat dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale. Acesta a adăugat că la această acreditare au contribuit şi investiţiile din ultima perioadă, cum ar fi sistemul de imagistică chirurgicală O-arm2, sistemul de navigaţie Mazor X, dar şi microscoapele intraoperatorii.

„În spatele acestei acreditări este o muncă de câţiva ani buni, dusă de dr. Popescu, pentru că este nevoie de ani de zile ca cineva să te recunoască, să accepte cine eşti. Eşti acceptat atunci când cei din asociaţie văd că poţi să faci ceva, ceea ce te şi ajută să avansezi în cadrul organizaţiei. Lupta care se aduce acum este una de uniformizare a procedurilor medicale în toată lumea, adică trebuie să vorbim aceeaşi limbă cu toţii”, a precizat dr. Bogdan Costăchescu, medic primar neurochirurg. Managerul spitalului, dr. Lucian Eva, a mai precizat că dezvoltarea palierului de educaţie medicală va contribui şi la un tratament adecvat al pacienţilor care vor beneficia de cele mai noi tehnici. Mai mult, spitalul va putea contribui la dezvoltarea a noi proceduri, iar orice pacient din Europa va putea accesa aceste servicii. 

Comentarii