La Opera Iași intră judecătorii în scenă. Fosta contabilă şefă își cere postul înapoi

luni, 24 februarie 2020, 03:01
3 MIN
 La Opera Iași intră judecătorii în scenă. Fosta contabilă şefă își cere postul înapoi

Conflictul dintre Simona Gorgan şi managerul Beatrice Rancea se mută în instanţă

Simona Alice Gogan, care până la sfârşitul lunii ianuarie a ocupat funcţia de director economic a Operei Naţionale Române Iaşi, a acţionat în instanţă instituţia. Pe 19 februarie, Simona Gogan a depus o plângere la Judecătoria Iaşi prin care cotestă decizia de concediere şi solicită repunerea în funcţia pe care a deţinut-o. „Până la 21 ianuarie am ocupat funcţia de contabil-şef şi am lucrat pe acest post din vara anului 2018. Pentru acest post am susţinut un concurs. Consider că s-a comis o nedreptate. Conducerea ONRI, prin managerului Beatrice Rancea, şi-a motivat decizia printr-o schimbare de organigramă, desfiinţând postul de contabil-şef şi oferindu-mi un post de economist“, a declarat Simona Gogan. 
 
Fostul contabil-şef al ONRI susţine că întreg conflictul cu actuala conducere ar fi escaladat atunci când i-a atras atenţia managerului Beatrice Rancea că încheie contracte fără a avea acoperire bugetară şi că încalcă legea achiţiţiilor publice. După ce a fost retrogradată din funcţie, Simona Gogan a depus un memoriu la Ministerul Culturii, dar şi la alte instituţii de control ale statului, în care aduce grave acuzaţii managerului Beatrice Rancea. O primă acuzaţie adusă de Simona Gogan managerului ONRI ar fi modul în care a dispus cheltuirea suplimentării de buget primite de instituţie în decembrie 2019. Din cele aproape trei milioane de lei veniţi de la Ministerul Culturii, două milioane de lei ar fi mers pe achiziţia unor bunuri. Este vorba despre televizoare, frigidere, maşini de spălat, aspiratoare şi laptopuri şi alte obiecte pentru care nu au fost întocmite rapoarte de necesitate şi, după cum scrie contabila în memoriu, care nu s-ar afla în magazia Operei. Contabila Simona Gogan mai scrie că tot din dispoziţia lui Beatrice Rancea, în decembrie 2019, s-ar fi facturat suma 120.000 de lei către Art Deco Exim, fără a exista un contract încheiat cu aceasta la momentul plăţii. Banii au fost plătiţi pentru un decor al operei Bal mascat ce urmează să fie pusă în scenă în primăvara acestui an. 
 
Tot Simona Gogan a afirmat că decorurile nu se află momentan în magazia ONRI. Un alt aspect penal, scrie Simona Gogan, ar fi antedatarea a zeci de contracte de colaborare, cu diferite persoane, unele dintre acestea nepretând niciun fel de activitate pentru instituţie. Mai mult, la ordinul lui Beatrice Rancea s-ar fi dat numere de ordine într-o periodă fără acoperire bugetară, adică, când nu se puteau face angajări. 
În replică, Beatrice Rancea a declarat presei că toate acuzaţiile aduse sunt nefondate şi nu ar fi reale. Ca urmare a memoriului depus, Ministerul Culturii a trimis Corpul de control pentru investigaţii. Potrivit declaraţiilor ministrului Bogdan Gheorghiu, raportul va fi finalizat în 3-4 săptămâni.
 
Silvia CRAUS

Comentarii