Lacrimi amare la Beijing

vineri, 18 februarie 2022, 02:43
3 MIN
 Lacrimi amare la Beijing

 

Invincibila schioară Mikaela Shiffrin a ratat a treia probă alpin. Bulversată de scandalul în care a fost implicată, patinatoarea rusă Kamila Valieva a făcut praf toate săriturile şi a ieşit de pe podium. Campioana mondială Anna Şcerbakova a cucerit titlul olimpic

 

SCHI ALPIN: Considerată aprioric una dintre marile stele ale Olimpiadei chinezeşti, dubla campioană olimpică Mikaela Shiffrin a ratat a treia probă la Jocurile Olimpice de la Beijing, la combinata alpină. Culmea eeste că americanca a ratat la slalom, proba ei predilectă, după ce la coborâre obţinuse un onorabil loc V Însă ea a ratat o poartă şi a fost eliminată din concurs. La fel s-a întâmplat la această ediţie a JO şi la slalom şi la slalom uriaş. Ea nu a terminat decât proba de super-G, pe locul 9, şi pe cea de coborâre, locul 18. Shiffrin a cucerit aurul olimpic la Soci, în 2014, la slalom, şi la Pyeongchang, în 2018, la slalom uriaş, probele ei preferate. Primele două locuri la combinată au fost ocupate de schioarele elveţiene Michelle Gisin (doar locul locul XII la coborâre, dar cea mai rapidă la slalom) şi Wendy Holdener (locurile XI/III), la 1:05 de învingătoare. Gisin este la a doua medalie olimpică de aur la combinată, după titlul obţinut la Pyeongchang, în 2018, şi la a doua medalie la Beijing, după bronzul cucerit la super-G. Bronzul a fost cucerit de italianca Federica Brignone. Ea a câştigat a doua medalie de bonz la această ediţie, după cea din proba de slalom uriaş. Cea mai rapidă coborâre a realizat-o austriaca Christine Scheyer, dar ea a fost abia a şaptea la slalom şi a încheiat combinata pe locul VI. „Este cu adevărat incredibil, 60 la sută din toate ratărie pe care le-am avut de-a lungul întregii mele cariere sportive s-au petrecut la aceste Jocuri Olimpice”, a spus Shiffrin, care conduce clasamentul general al Cupei Mondiale şi care va avea o ultimă şansă pentru a cuceri o medalie olimpică în proba de slalom paralel pe echipe de astăzi.

PATINAJ ARTISTIC. Rusoaica Anna Şcerbakova a câştigat, joi, la Beijing, titlul olimpic la patinaj artistic, ea obţinând punctajul 175.75 la programul liber, după ce la programul scurt încheiase pe doi, cu 80.20. Cu un total de 255.95, Şcerbakova a urcat pe prima treaptă a podiumului. Medalia de argint i-a revenit tot unei sportive din Rusia, Aleksandra Trusova (74.60 la programul scurt, 177.13 la programul liber – total 251.73)), iar pe trei s-a clasat japoneza Kaori Sakamoto, cu 79.84 la programul scurt şi 153.29 la liber (total 233.13), Kamila Valieva, aflată în ultima perioadă în centrul unui scandal de dopaj, încheiase programul scurt pe primul loc, cu punctajul 82.16, însă joi, la programul liber, ea a greşit aproape toate săriturile şi a încheiat pe locul V, cu punctajul 141.93. La total, Valieva a obţinut 224.09 puncte, cu care a încheiat pe locul IV. Sportiva a plâns în hohote după concurs. Dacă Valieva s-ar fi clasat pe unul dintre primele trei locuri în concursul feminin, ceremonia de decernare a medaliilor nu ar fi avut loc în timpul actualelor Jocuri Olimpice, ci ar fi fost amânată până la încheierea competiţiei din China, aşa cum s-a întâmplat şi cu ceremonia concursului pe echipe, din 7 februarie. Eşecul teribil al Kamilei Valieva le va permite primelor trei clasate să-şi primească medaliile.

HOCHEI. finala feminină.Canada – SUA 3-2 (2-0, 1-1,0-1). Au marcat Sara Nurse ('8), Marie-Philip Poulin ('15, '21) / Hilary Knight ('37), Amanda Kessel ('60). Canada are în palmares cinci titluri olimpice, dintre care patru consecutive (2002-2014) şi două medalii de argint.

 CURLING; masculin, round robin; SUA – Danemarca 7-5; Elveţia – Suedia 10-8;Marea Britanie – Canada 5-2; Norvegia – Italia 9-4.Semifinale: Marea Britanie-SUA 8-4; Suedia – Canada 5-3. feminin, round robin:Elveţia – Japonia 8-4; Marea Britanie – Rusia 9-4; Canada – Danemarca 10-4; Suedia – Coreea de Sud 8-4. Astăzi se joacă semifinalele:Elveţia – Japonia şi Suedia –       Marea Britanie.

Campionii zilei: patinaj viteză, 1000 m feminin:Miho Takagi(Japonia); schi acrobatic, cros feminin: Sandra Naeslund (Suedia); combinata nordică, echipe: Norvegia (Espen Bjørnstad, Espen Andersen, Jens Lurås, Jørgen Graabak).

Clasamentul pe medalii: 1. Norvegia – (14-7-8); 2. Germania – (10-7-5); 3.SUA – (8-8-5); 4.Suedia – (7-4-4); 5. China – (7-4-2); 6. Austria – (6-7-4).

 

 

Comentarii