Lamentocraţia la putere

sâmbătă, 29 februarie 2020, 02:50
4 MIN
 Lamentocraţia la putere

Ne întrebăm pur şi simplu, dacă sistemul VAR, solicitat cu pumnul în masă în Liga I, îl poate satisface pe Dan Petrescu. Poate că ar fi imperios necesar un sistem sui generis, numit eventual DAR. Adică Dan Assistance Referee!

Sub comanda lui Dan Petrescu, excepţionalul antrenor român de fotbal, CFR Cluj, campioana României a pătruns în 16-imile de finală ale Ligii Europa, de unde a fost eliminată, fără a fi învinsă, de către FC Sevilla, cea care a cucerit cinci trofee ale competiţiei secunde din fotbalul european. Şi dacă Djokovic, Omrani şi Boli n-ar fi ratat copilăreşte în finalul primei reprize poate că, alături de Olympiakos Pireu, CFR Cluj ar fi fost pe prima pagină a presei sportive internaţionale. Şi, poate că dacă n-a fi fost VAR (Video Assistance Referee, adică asistenţa video a arbitrilor), golul marcat de Păun, ar fi intrat pe toate genericele. Însă Păun a primit o pasă laterală de la Lacina Traoré, care s-a folosit de mâna NU PREA lipită de corp şi golul a fost anulat de VAR pentru „handball!”, adică henţ. Chestia cu mâna lipită de corp este menită să demonstreze că golul lui Păun ar fi fost anulat chiar şi în condiţiile vechilor reglementări, care dădeau mai mult credit elementului intenţional la henţuri decât modificările din ultima vreme. Cum scrie şi un cotidian central, „un gol marcat după ce un jucător al echipei aflate în atac atinge mingea cu mâna se anulează”, indiferent dacă mâna e departe de corp, lipită cu scotch sau sudată. Asta e regula, niţel absurdă, dar e regulă stabilită de IFAB, singurul for de decizie în materie de regulamente, şi se aplică în toată lumea. Declaraţia aiuritoare a lui Camora, reprezentantul fotbalului eliminat in corpore în şaisprezecimi (Benfica, Sporting, Porto, Braga) provoacă rictusuri. N-o fi Camora, în ciuda numelui, reprezentantul mafiei europene a fotbalului, dar nici ghicitoare nu este ca să proclame că „golul ar fi fost validat, dacă, în aceleaşi condiţii ar fi fost marcat de Sevilla”. Or fi la mijloc orgolii peninsulare, însă, în ciuda părerilor diverse apărute chiar pe culmile arbitrajului româneşti, VAR şi-a făcut datoria cum trebuie.

Problema nu reprezintă valabilitatea golului în sine, sau pretinsa nedreptate făcută fotbalului românesc. Problema este atmosfera de văicăreală perpetuă în care se scaldă oamenii de fotbal din nou, lamentocraţie care se propagă, prin forţa numelor de prestigiu. Spuneţi dvs, din Iaşi sau din Bucureşti, de câte ori aţi auzit asemenea idei: „suntem mici, deranjăm pe cei care au pâinea şi cuţitul, nu ne putem pune cu ei, ne fac când vor, unde vor, cum vor, şi cu ce vor, dacă ridicăm puţin nasul din mocirlă suntem pedepsiţi” etc. EI fiind cei de la Nyon, Madrid sau Milano din punct de vedere românesc, mafia de la Bucureşti, din punct de vedere ieşean. Uitând că mocirla din care „îndrăznim” să ridicăm nasul ne aparţine, prin creaţie şi obişnuinţă.

Dan Petrescu, numit pe drept la Cluj „Big Dan” pentru calităţile sale de profesionist incontestabile, se dă de trei ori peste cap şi se transformă în „Little Dan” ori de câte ori se întâmplă să piardă. Recent, condamnând mafia arbitrajului românesc îndreptată unidirecţional spre CFR, a cerut imperativ Federaţiei să urgenteze implementarea sistemului VAR în Liga I. Iată, însă, că la Sevilla până şi VAR a furat măreaţa echipă a României. Şi dacă protestele lui Petrescu la finalul meciului de pe stadionul „Ramon Sanchez Pizjuan” sunt scuzabile prin tensiunea momentului, perpetuarea lor devine toxică. Dovadă că un „copil” (talentat) în ale antrenoratului, precum Edi Iordănescu, îi calcă pe urme Şi cum să nu fie altfel, când nume grele ca Mircea&Răzvan Lucescu, Gică Hagi, Dan Petrescu sau Rednic aruncă anatema pe arbitri la orice înfrângere. Revenind la Dan Petrescu, acesta spunea în trecut că n-ar mai vrea să antreneze în România din cauza arbitrajelor corupte. Oare mai ţine minte cum se comporta acelaşi tehnician când antrena la Wisla, în Polonia? Exact la fel. Aceste nume mari nu sunt victime ale climatului nociv din România, ci vectori cu prestigiu ai lamentocraţiei.

În aceste condiţii, ne întrebăm pur şi simplu, dacă sistemul VAR, solicitat cu pumnul în masă în Liga I, îl poate satisface pe Dan Petrescu. Poate că ar fi imperios necesar un sistem sui generis, numit eventual DAR. Adică Dan Assistance Referee!

PS: Tot în sprijinul CFR ar fi şi o eventuală abrogare a Regulii Under 21. Iar revenirea la vechiul sistemul competiţional a devenit o necesitate mai ales după ratarea play-off-ului de către Viitorul. Spre bine fotbalului românesc, nu?

Comentarii