De Sănătate

Punem punctul pe știi

Lefuri mari, efect zero! Medicii pleacă din ţară la fel ca înainte, iar şpaga a rămas la fel

marți, 29 ianuarie 2019, 02:50
4 MIN
 Lefuri mari, efect zero! Medicii pleacă din ţară la fel ca înainte, iar şpaga a rămas la fel

Măririle salariale ale medicilor nu au stopat în niciun fel numărul plecărilor în străinătate, impactul pozitiv asupra tendinţei de migraţie fiind unul nesemnificativ faţă de cel care era aşteptat. Reprezentanţii Colegiului Medicilor Iaşi precizează că nu există o evidenţă foarte clară a medicilor care pleacă, dar numărul lor este arătat orientativ de certificatele de status profesional, pentru că eliberarea acestor certificate marchează doar dorinţa de a profesa în ţări străine, nu şi reuşita efectivă. 

Astfel, un medic care hotărâşte că vrea să plece să profeseze într-o altă ţară solicită Colegiului în care este înscris un certificat care cuprinde date personale „relevante cu privire la onorabilitate şi moralitate, inclusiv la competenţa cu care medicii îşi exercită profesia“. Eliberarea se face în 30 de zile, iar valabilitatea e de 3 luni. Cererile pentru astfel de acte sunt la fel de multe ca înainte de măriri. Mai grav: voci din sistem spun că nici „şpăgile“ din spitale nu au scăzut ca valoare după măririle de salarii. În decursul anului trecut, Colegiul Medicilor Iaşi a eliberat 129 de certificate profesionale, iar în 2017 au fost eliberate 136, diferenţa nereflectând faptul că au fost crescute substanţial salariile.

„Doctorii devin frustraţi de mediul în care lucrează“

„Este o variaţie insesizabilă, cele şapte certificate în minus nu reflectă nimic deosebit. Există o percepţie greşită în societate, şi anume că medicii ar pleca din cauza banilor, însă nu acesta este motivul. În urma unor studii pe care noi le-am făcut, am realizat că acesta este de fapt al treilea motiv, iar unul dintre ele şi probabil cel mai important este că acolo pot practica într-un alt mod. Întotdeauna ştii mai multe decât faci, iar în România această discrepanţă este mult mai mare“, a explicat dr. Liviu Oprea, preşedintele Colegiului Medicilor Iaşi. Medicii tineri preferă astfel să plece pentru perioade scurte în străinătate pentru a putea învăţa mai mult, însă puţini dintre ei se mai şi întorc, motivul fiind că nu există un mecanism atractiv care să îi facă să revină. „În România, spre deosebire de alte ţări din Europa, unde profesia se autoreglementează, aici este reglementată la nivel de minister, iar astfel se creează tot felul de elemente care împiedică o relaţie medic-pacient bună. Pacientul ajuns la noi nu poate obţine ceea ce are nevoie sau ce îi trebuie, un exemplu, cel mai banal lucru dintr-o lună: un pacient cu o boală cronică are dreptul la o reţetă de boli cronice şi maximum şapte medicamente, dar dacă tu ca medic ai prescris şase medicamente, tot nu ai voie să îi prescrii încă unul pentru că ar însemna să mai dai o reţetă. În foarte multe situaţii trebuie să îl trimiţi la alt medic, pentru că şi el are dreptul să mai dea una, ceea ce creează o risipă de resursă umană, apoi o frustrare în rândul pacienţilor. Doctorii devin frustraţi de mediul în care lucrează“, a completat medicul ieşean.

„Salariile n-au schimbat nimic la capitolul şpagă“

Faptul că măririle salariale nu au schimbat sistemul medical este susţinut şi de cunoscutul medic cardiolog Vasi Rădulescu, care a publicat pe pagina sa de Facebook o listă cu toate problemele care nu şi-au găsit rezolvare. „Salariile mari n-au schimbat nimic la capitolul şpagă, rezidenţii sunt la fel de umiliţi, a se vedea recenta poveste de la Craiova, când doar specialiştii şi primarii primeau în gardă mâncare gratis, rezidenţii trebuind să o plătească, la camerele de gardă e tot haos, birocraţia sufo­că medicii, oraşele mari sunt suprasaturate cu medici, pentru că ei nu vor să plece să lucreze în provincie în condiţii precare, după ce s-au pregătit în centre relativ bine dotate“, a relatat medicul. Specialiştii ieşeni susţin că dacă într-adevăr cei 129 de medici ar fi plecat în străinătate, numărul este unul destul de mare, mai ales având în vedere că în Iaşi sunt aproximativ 2.800 de medici, comparativ cu Bucureştiul unde sunt cei mai mulţi medici din ţară, aproximativ 13.000. Aşadar, o altă problemă este distribuirea inegală a medicilor, dacă 25% dintre ei lucrează în Bucureşti, 60% sunt în centrele universitare, iar restul de 40% sunt împărţiţi în celelalte zone ale ţării.

Iată salariile din sistem!

Conform grilei de salarizare în sănătate pe 2018, salariile de bază, adică cele brute, ale personalului medical sunt:

*         Salariu medic primar: 12500 lei

        Salariu medic specialist: 9900 lei

*         Salariu medic rezident (inclusiv medic rezident stomatolog):

Medic rezident anul VI: 7900 lei

Medic rezident anul IV-V: 7300 lei

Medic rezident anul III: 6700 lei

Medic rezident anul II: 6100 lei

Medic rezident anul I: 5700 lei

*         Salariu medic primar servicii de urgenţă: 13338 lei

*         Salariu medic specialist servicii de urgenţă: 10563 lei

*         Salariu medic rezident servicii de urgenţă:

Medic rezident anul IV-V: 7300 lei

Medic rezident anul III: 6700 lei

Medic rezident anul II: 6100 lei

Medic rezident anul I: 5700 lei

Comentarii