Lege adoptată azi: Stresul şi epuizarea fizică, considerate hărţuire morală la locul de muncă

marți, 14 iulie 2020, 15:07
1 MIN
 Lege adoptată azi: Stresul şi epuizarea fizică, considerate hărţuire morală la locul de muncă

Legea prin care hărţuirea psihologică la locul de muncă este sancţionată disciplinar, contravenţional sau chiar penal a fost adoptată marți de către deputați și merge la promulgare la președinte.

Stresul şi epuizarea fizică intră sub incidenţa hărţuirii morale la locul de muncă. Actul normativ, inițiat de deputata Oana Bîzgan, prevede sancţiuni între 10.000 şi 15.000 de lei pentru angajaţii care săvârşesc fapte de hărţuire psihologică asupra unui alt angajat.

Pentru situaţiile când organizaţiile instigă la fapte de hărţuire, amenzile prevăzute sunt de până la 200.000 de lei. De asemenea, angajatorul este obligat să ia toate măsurile pentru a combate şi a preveni actele de hărţuire psihologică la locul de muncă.

"Hărțuirea psihologică la locul de muncă va fi interzisă prin lege – astăzi proiectul de lege a primit votul final în Camera Deputaților și merge la promulgare. Este un pas în plus spre respect reciproc și demnitate și o modalitate prin care aducem România la nivel european în ceea ce privește politicile referitoare la respectarea drepturilor angajaților", a reacționat pe Facebook inițiatoarea legii.

Actul normativ privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea şi combaterea hărţuirii morale la locul de muncă a fost adoptat cu 211 voturi ''pentru'', 73 ''împotrivă'' şi 10 abţineri, potrivit Agerpres.

Comentarii