Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lenin şi Ştefan cel Mare

GALERIE
Radu Popescu
  • Radu Popescu
- +

Socialiştii şi medalia de AUR.

În ziua în care Maia Sandu, Preşedintele Republicii Moldova, a declarat că alegerile parlamentare anticipate sunt pasul esenţial pentru curăţarea sistemului politic putred de la Chişinău, Igor Dodon şi partenerii săi politici au chicotit şmechereşte, ca golanii din ultima bancă, vrând să dea senzaţia că nu pun mare preţ pe afirmaţiile celei care se profilează a fi coşmarul lor electoral. „Da, da, da, sigur că da, mergem la anticipate, cum să nu…”, au zis ei în cor, însă în realitate Dodon şi urmăriţii internaţional Plahotniuc şi Ilan Şor - cele trei capete ale balaurului corupţiei de peste Prut - şi-au activat de urgenţă oamenii din sistem pentru a face tot posibilul să împiedice scrutinul anticipat cu potenţial de cutremur politic. 

Timp de patru luni de zile nu a existat nici măcar o singură chichiţă legislativă pe care să nu o fi încercat socialiştii şi aliaţii lor în tentativa lor de a compromite proiectul alegerilor anticipate, plecând de la tot felul de iniţiative parlamentare, trecând prin instituirea unei pseudo stări sanitare „de urgenţă” şi terminând cu o tentativă de acaparare a Curţii Constituţionale de la Chişinău. Abia în momentul în care Preşedintele Maia Sandu a semnat Decretul pentru dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova, stabilind pentru 11 iulie data alegerilor anticipate, „curajoasa” triadă a înţeles că situaţia devine cu adevărat complicată.

Primul care a dat semne de frică a fost Ilan Şor, urmăritul internaţional pentru devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova. Acesta a trimis o lungă şi patetică scrisoare publică din Israel, acolo unde este fugar în acest moment, prin care a povestit ceva de genul „pe numele meu este emis un mandat de arest pentru că mi se impută că am furat un miliard de dolari din băncile de la Chişinău, deşi eu nu recunosc acest lucru. Sunt dispus să plătesc eu statului această sumă din economiile mele personale, urmând ca apoi să-mi recuperez singur banii de la cei pe care îi consider vinovaţi de acest furt. Tot ce-mi doresc, însă, este să mă lăsaţi să mă întorc pentru a participa la aceste alegeri, fără a fi arestat”. Răspunsul actualelor instituţii ale statului a fost ferm: NU! 

Panica s-a remarcat şi la Igor Dodon care - după desele vizite la Moscova - a decis că e momentul să mai ia nişte învăţăminte şi de la un alt expert: „Aţi fost pe fază! Bine că aţi ţinut situaţia sub control. Sunteţi bravo! Cu aşa o presiune... Şi la noi se pregătea ceva. Şi acum se pregătesc la noi alegeri anticipate. Eu cred că ei vor încerca să dea lovitura. Dar Dumneavoastră ne-aţi dat un exemplu”, i-a mulţumit Dodon lui Lukaşenko după lecţiile de viaţă primite în urma vizitei inopinate pe care i-a făcut-o în Belarus.

Cât despre oligarhul fugar Plahotniuc, acesta - conform presei de la Chişinău - a reintrat în joc de la distanţă, făcând ceea ce ştie el mai bine: calcule, combinaţii şi cumetrii politice malefice. 

Tradiţional, la fiecare alegeri de până acum tripleta Dodon - Plahotniuc - Şor, în lipsa proiectelor concrete de dezvoltare, a ales să pescuiască în apele tulburi în căutare de voturi. Şi cum să învolburezi mai uşor apele într-o ţară ca Republica Moldova, aflată într-o continuă pendulare între Est şi Vest, decât prin reîncălzirea la infinit a aceleiaşi ciorbe păstrate la congelator: conflictul geopolitic. Est contra Vest, „ei” contra „noi”, „românii” contra „moldovenilor”, „străinii” contra Moldovei, tradiţiile „lor” contra tradiţiilor „noastre”, Răul împotriva Binelui. Cu mici variaţiuni, am trecut şi noi prin aceste mesaje transmise în alegeri de către domnii Ion Iliescu, Victor Viorel Ponta, Liviu Dragnea ori George Simion, spre deosebire de vecinii noştri maghiari care încă trebuie să mai suporte delirul anti occidental al lui Viktor Orban. Iar dacă vă este dor să revedeţi aceste mesaje, daţi o fugă până la Chişinău unde veţi vedea deja instalate panourile electorale ale lui Igor Dodon: „Moldova este în pericol. Nu dăm ţara străinilor!” 

Principala forţă pro-europeană în acest moment şi favoritul alegătorilor, Partidul Acţiune şi Solidaritate PAS (care a fost condus până anul trecut de către Maia Sandu) nu a intrat în această capcană de comunicare, declarând că „nu ar trebui să facem campanie geopolitică, deoarece atunci când oligarhii fură de la cetăţeni, fură de la vorbitori nativi de rusă, găgăuză, română, fură de la toţi oamenii, iar acest lucru trebuie înţeles”.

Faptul că pentru prima dată după mulţi ani de zile în alegerile de peste Prut sperietoarea geopolitică pare să nu mai dea rezultate s-a reflectat şi în sondajele interne ale socialiştilor drept pentru care, într-o încercare de mobilizare a tuturor alegătorilor nostalgici, zilele trecute am fost martorii unei căsătorii politice neaşteptate prin crearea unui nou bloc electoral: „Am subliniat că suveranitatea Republicii Moldova este ameninţată, iar interesele poporului moldovenesc sunt subordonate intereselor altor ţări, inclusiv a planurilor să transformăm teritoriul ţării noastre într-un câmp pentru manevre militare. Forţele externe vor să impună cetăţenilor un set de pseudovalori anti familie şi anticreştine. Scopul lor este de a transforma ţara noastră într-o colonie care va deveni o sursă de muncă ieftină, teren ieftin de vânzare străinilor”. Acordul politic care a consfinţit alianţa dintre socialiştii şi comuniştii moldoveni a fost redactat şi semnat de către Igor Dodon şi Vladimir Voronin în biroul preşedintelui comuniştilor de peste Prut, sub privirile atente ale lui Lenin şi Ştefan cel Mare care se iţesc din cele două tablouri aflate în spatele semnatarilor. Acest mariaj politic face deja deliciul presei de la Chişinău, între cei doi lideri, Dodon şi Voronin, fiind o lungă istorie de dragoste cu năbădăi, pigmentată cu trădări şi înjunghieri pe la spate într-un scenariu pus la cale de nimeni altul decât oligarhul Plahotniuc. Dar, de teama unei noi înfrângeri din partea Maiei Sandu, iată că „cel care nu merită nici măcar titlul de măgar onorific al Găgăuziei” (cum l-a prezentat Vladimir Voronin pe Igor Dodon) şi-a călcat pe suflet şi s-a aliat cu „un bătrânel mincinos, obosit şi rătăcit” (cum l-a caracterizat Igor Dodon pe Vladimir Voronin). 

Iar pentru ca zăpăceala geopolitică să fie completă, de data aceasta un rol important pentru rezultatul socialiştilor în aceste alegeri îl vor juca „unioniştii”. Dacă până acum, ca să-şi faulteze adversarii, politicienii de la Chişinău cu consultanţă de la Kremlin îi etichetau drept „unionişti” pe toţi cei care îi deranjau, cu scopul compromiterii lor în faţa alegătorilor vorbitori de limbă rusă, anul acesta lucrurile par să stea taman pe dos. La fel ca şi la noi, în România, domnul George Simion şi partidul său vor să dea senzaţia că au apărut „din senin” şi în peisajul politic de peste Prut. Iar nevoia lor de vizibilitate politică se traduce, până în acest moment, prin atacuri la baionetă împotriva Maiei Sandu şi a PAS, partidul pro european din care aceasta a făcut parte. Ceea ce, spre bucuria socialiştilor, se poate traduce şi prin pierderea de către PAS a câtorva procente în detrimentul „unioniştilor” de galerie, procente care pot fi esenţiale în stabilirea viitoarei majorităţi parlamentare. 

Iar atunci când vezi că pe diferite canale de comunicare ale socialiştilor anumiţi „analişti” îi critică pe cei care îndrăznesc să spună că AUR reprezintă un pericol, fiind un partid extremist, indezirabil în Uniunea Europeană, zău că începi să-ţi pui mai multe întrebări.

Miza acestor alegeri este foarte mare şi poate că singurul gest înţelept de până acum vine dinspre partea Partidului Liberal Democrat din Moldova care ia în calcul să nu participle la aceste alegeri tocmai pentru a nu fragmenta scorul partidului PAS, lucru esenţial pentru viitoarea majoritate parlamentară şi pentru constituirea noului guvern, dar despre aceasta cu siguranţă vom avea ocazia să povestim mai mult după ce începe adevărata campanie electorală peste Prut. 

Radu Popescu a fost consultant politic în Republica Moldova

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri