Deşi inclusiv evreii ieşeni nu contestă nimic

Liberalii au acuzat din nou demolarea Portalului de la Cimitirul Evreiesc

sâmbătă, 12 ianuarie 2019, 02:50
1 MIN
 Liberalii au acuzat din nou demolarea Portalului de la Cimitirul Evreiesc

Dărâmarea Portalului de pe aleea Cimitirul Evreiesc pentru a fi reconstruit mai aproape de acest cimitir va fi prezentată într-o scrisoare pe care liberalii ieşeni o vor transmite, în limba engleză, către mai multe asociaţii evreieşti din Europa şi America de Nord. Istoricul Alexandru Muraru, care e şi prim-vicepreşedinte al PNL Iaşi, susţine că cei de la Primărie au minţit când au spus că e vorba de o mutare a construcţiei. 

„Panoul de la acel şantier indică foarte clar că este vorba de demolarea acelei porţi, nu de mutare. Poarta putea fi protejată dacă Cimitirul  Evreiesc ar fi fost inclus în Lista Monumentelor Istorice, aşa cum s-a întâmplat la Botoşani, Dorohoi sau în Maramureş“, a spus Muraru. El a invocat şi reacţiile Institutului Ellie Wiesel şi ale unor personalităţi din ţară şi din străinătate care au spus că „această acţiune de demolare a fost un act de barbarism la adresa memoriei comunităţii evreieşti şi la adresa istoriei locale“.

Amintim că portalul, dărâmat la începutul săptămânii, urmează să fie reconstruit până la mijlocul acestei veri la intrarea în Cimitirul Evreiesc. Pe fondul controverselor iscate de desfiinţarea portalului, Comunitatea Evreiască din Iaşi a emis un comunicat în care precizează că „există un istoric al mutărilor acestui portal, care iniţial a fost în locul unde este astăzi axul şoselei Păcurari“. Restrângerea proprietăţii Comunităţii Evreilor din Iaşi a făcut ca portalul să tot fie mutat, ultima dată în anii '80. „De fiecare dată s-au păstrat intacte detaliile arhitecturale care reprezintă identitatea evreiască şi s-au înlocuit doar stâlpii de susţinere“, se arată în comunicatul citat. 

 

 

Comentarii