Liberalii ieşeni au numărat bilele negre ale administraţiei Mihai Chirica

duminică, 23 decembrie 2018, 09:20
2 MIN
 Liberalii ieşeni au numărat bilele negre ale administraţiei Mihai Chirica

Amânarea, din nou, a Planului Urbanistic General – motiv de haos în construcţii şi chiar de demolări de monumente istorice, accentuarea poluării în municipiu – cu peste 230 de depăşiri ale limitei admise, adică cu 25 la sută mai multe decât în 2017, nivelul foarte mic al valorii proiectelor depuse de Primăria Iaşi în cadrul Programului Operaţional Regional în comparaţie cu Oradea şi Cluj-Napoca, la fel ca şi suma atrasă pe cap de locuitor prin proiecte POR sunt principalele reproşuri adresate de liberali Primăriei ieşene. 

Deputatul Marius Bodea i-a atribuit primarului şi ratarea unui contract de 12 milioane de euro, pe fonduri nerambursabile, destinate achiziţionării de autobuze electrice, hibrid sau pe gaz (alături de Bucureşti şi Braşov). „Dintre cele trei oraşe, Iaşul este cel care a pierdut cele 12 milioane de euro“, a spus el. Primarul Mihai Chirica a afirmat, cu o zi înainte, la şedinţa Consiliului Local, că suspect e că nu doar aplicaţia Iaşului, ci şi ale altor câteva oraşe – printre care Cluj-Napoca şi Timişoara – au fost respinse. Asta sugerează „o acţiune perversă faţă de Comisia Europeană, spunând că au bani, dar nu au avut“, a mai spus Chirica.

Liderul Organizaţiei Municipale PNL, Marius Bodea, a amintit şi nerealizarea unor proiecte, ba chiar a anticipat respingerea lor. Este vorba despre modernizarea unor tronsoane de linii de tramvai (Podu Roş – Calea Chişinăului, între Piaţa Chirilă şi strada Elena Doamna şi cel de pe bd. Tudor Vladimirescu) şi a realizării sistemului automat de închiriere a bicicletelor Velocity. Ulterior, Primăria Iaşi a făcut publice scrisorile prin care Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est anunţă finalizarea etapei de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii (CAE) în cazul cererilor de finanţare pentru aceste proiecte. Următoarea etapă este evaluarea tehnică şi financiară. Aşadar, proiectele abia au trecut de prima fază din parcursul până la aprobarea finan­ţării. „Numai minciuni şi dezinformări“, declara, la rândul lui, Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă ţinută imediat după cea a lui Marius Bodea şi a consilierilor locali liberali. Primarul a adăugat că, de anul viitor, nu va mai răspunde atacurilor venite din partea potenţialului contracandidat la Primăria Iaşului. 

Comentarii