Licenţa PRO şi contra

sâmbătă, 11 februarie 2023, 02:50
4 MIN
 Licenţa PRO şi contra

Nu vă aşteptaţi la verdicte privitoare la antrenorii nelicenţiaţi în următoarea perioadă. Ea va veni la calendele greceşti!

Citiţi că e savuros până la „sau”: „Munca în calitate de antrenor principal a primei echipe a unui club profesionist, sau, în anumite cazuri al staff-ului tehnic la nivel profesionist”. Este primul punct al „profilului” antrenorului, profil publicat pe site-ul Academiei Naţionale de Fotbal, for din cadrul FRF condus de Lucian Burchel. Frumos zis, numai că dacă n-ai licenţa Pro, n-ai ce căuta „în calitate de antrenor principal a primei echipe a unui club profesionist”. Nu prea mai auziserăm de multă vreme de Lucian-Ovidiu Burchel, un fost atacant decent pe la Sportul Studenţesc şi Inter Sibiu, lustruit prin Ungaria şi Elveţia, apoi, antrenor prin zona Sibiului şi director tehnic în Academia lui Gică Hagi. Iată-l acum în fruntea şcolii federale de antrenori, condusă cândva de temutul Mircea „Rîciu” Rădulescu. Mai trebuie spus că Burchel a absolvit facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, are şi un doctorat în domeniu. Şi în plus, are Licenţa UEFA-Pro din 2008, după ce a ucenicit pe Clairefontaine, Köln şi Coverciano, deşi n-a antrenat decât la nivel foarte redus. Mai zi-i ceva dacă poţi!

Chiar aşa, dle Gigi Becali, de ce nu-l iei pe domnu' Burchel la echipa matale? Bani să-l scoţi de la FRF ai destui şi îl faci să-i înveţe pe tinerii antrenori pe viu. Evident că nici lui Gigi nu i-a trecut ideea asta, fiindcă n-are nevoie de antrenori şcoliţi şi dacă „şcolitul” îl supără şi nu Face Ce Spune Becali îi dă Gigi cu Coverciano în cap. Pe de altă parte, Lucian-Ovidu se simte bine acolo la FRF, pe un salariu bun sub oblăduirea lui Răzvan-vodă, Şi pentru că la FRF e un alt soi de FCSB (Faci Ce Spune Burleanu), neîndoielnic că recenta cruciadă la adresa antrenorilor-fără-licenţă nu ar fi pornit fără un OK de sus. La sugestia cui?

Necesitatea licenţei PRO pentru tehnicieni este indiscutabilă. Deşi sunt în producţie mulţi maiştri sau muncitori cu vechime care dau clasă multor ingineri la început de carieră, nu poţi conduce o secţie de producţie fără studii superioare. Valabil şi pentru medici sau agronomi, de ce n-ar fi necesară blestemata de patalama şi în fotbal? Problema care se învârte la noi este că nu poţi aplica pentru licenţa PRO, fără să ai la bord o şcoală de antrenori. După calculele unor specialişti, timpul necesar unui antrenor ieşit din iarbă pentru a profesa este de vreo şapte ani, ceea ce-i face pe mulţi să se lase păgubaşi sau să obţină licenţa în altă parte. Spre exemplu, în Republica Moldova, unde birocraţia nu este chiar regină, iar tinerii noştri antrenori îşi iau licenţele în speranţa unei echivalări. Vremurile când Hagi plonja din teren pe banca Naţionalei, precum Beckenbauer, Cruyff sau Savicevic dusu-s-au, iar o altă întrebare este dacă FRF doreşte într-adevăr simplificarea procedurilor. E drept, Hagi n-a avut rezultate deosebite în 2001, dar perioada aceea a contat în formarea sa mai mult decât 100 de cursuri despre pase filtrante şi alte alea.

Un ziarist glumeţ spunea că Mircea Lucescu, dacă ar veni în ţară, n-ar putea antrena, fiindcă are licenţa, dar n-are şcoala. Şi că ar trebui să-şi ia notiţe sârguincios la cursurile de antrenorat ale lui Burchel. În paranteză, e o glumă şi atât: şcoala de antrenori este doar o condiţie pentru licenţa PRO. Pe care Il „Luce” o are.

Deranjant este că discuţiile de acest gen apar abia acum. Croitoru, Poenaru, Pancu, Prepeliţă şi mulţi alţii au profesat ca antrenori cu licenţiaţi sub acoperire.Rădoi şi Mutu au condus naţionale şi, chiar dacă munca de selecţioner este în multe privinţe diferită de cea de la club, aceştia la bază sunt tot antrenori. De ce acum şi de ce Mihai Pintilii este acar Păun? A deranjat cumva Gigi Becali elita federală? A avut prea multe reclamaţii? Te uiţi la rivali, dar Craiova, Farul, CFR, toţi sunt cu actele în regulă. Până la urmă, FRF pare că face un pas în spate, sau dă un semn că „noi n-am vrut-o, dar prea mulţi s-au băgat”. În stilul cronic al „comiţiilor” federale, amânarea perpetuă pare soluţia de domolit flăcările. Oare câţi antrenori ar avea de suferit dacă FRF ar tăia nodul gordian?

Nu vă aşteptaţi la verdicte privitoare la antrenorii nelicenţiaţi în următoarea perioadă. Ea va veni la calendele greceşti!

Comentarii