Doctorandul rectorului Tudorel Toader contestă decizia de plagiat în instanţă

Lipsa unui aviz juridic îl ţine doctor pe Codruţ Olaru. L-a coordonat Tudorel Toader

joi, 03 iunie 2021, 02:00
3 MIN
 Lipsa unui aviz juridic îl ţine doctor pe Codruţ Olaru. L-a coordonat Tudorel Toader

La trei săptămâni de la emiterea deciziei de plagiat de către Consiliul General al Consiliului Naţional pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) în cazul fostului şef al DIICOT, Codruţ Olaru, acesta încă are titlul de doctor. Teza sa a fost coordonată de actualul rector al Universităţii „Al.I. Cuza“, prof.dr. Tudorel Toader.

Jurnalista Emilia Şercan, care a descoperit, publicând pe pressone.ro, plagiatul tezei procurorului, momentan membru al Consiliului Superior al Magistraturii, semnalează faptul că a încercat să afle de ce Ministerul Educaţiei nu a încărcat încă decizia cu privire la plagiat pe site.

„Ion Ciucă, secretarul tehnic al CNATDCU, îmi spune că încă nu există un aviz de legalitate pe decizie dat de Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei, deşi au trecut trei săptămâni de la decizie. Şi îmi explică faptul că e posibil ca acest aviz nici să nu fie dat, pentru că Codruţ Olaru a dat în judecată CNATDCU şi UEFISCDI pentru a bloca o decizie în cazul lui“, a scris aceasta pe Facebook.

Informaţia a fost coroborată şi de către sursele „Ziarului de Iaşi“ din CNATDCU, care avertizau încă de acum trei săptămâni că decizia ar putea fi blocată la Direcţia Juridică de la minister. Conform acestor surse, decizia Consiliului General al CNATDCU avea nevoie de acest aviz de la juridic înainte de a se vota asupra retragerii titlului, dat fiind faptul că sunt procese în vigoare legate de contestarea doctoratului. Aceleaşi surse spun că e posibil chiar votul Consiliului General să fie invalidat şi să se aştepte decizia finală a proceselor, unde nu s-a pronunţat încă nicio instanţă, înainte de a se lua decizia de retragere sau nu a titlului de doctor.

Emilia Şercan remarcă însă faptul că în procesul intentat de Codruţ Olaru, care are un termen chiar astăzi, se contestă sesizarea de plagiat depusă pentru teza sa, nu decizia luată de consiliu pe baza acestei sesizări. Pe scurt, acesta invocă faptul că teza a fost deja contestată în trecut şi s-a decis că nu este vorba de un plagiat, astfel că o nouă sesizare, ce invocă o nouă analiză, ar fi inutilă. De partea cealaltă există argumentul că sursele şi argumentele identificate în cea de-a doua sesizare depusă sunt diferite de cele utilizate în prima analiză a tezei.

În urmă cu trei săptămâni, prof.dr. Tudorel Toader a declarat că la momentul în care s-a înscris la doctorat Codruţ Olaru nu puteau fi verificate lucrările sale.

„La momentul înscrierii la doctorat, Codruţ Olaru avea deja publicate studii de specialitate în reviste juridice de profil referitoare la criminalitate organizată. Dom­nul Olaru este un specialist în criminalitate organizată, dova­dă faptul că a fost şi procuror-şef la DIICOT. La momentul susţinerii tezei de doctorat, nu aveam programe pentru depistarea plagiatului. Decizia anterioară, de anul trecut, de neplagiat, este de data aceasta înlocuită cu o decizie de plagiat constatându-se că o parte din lucrarea conţine elemente de similitudine“, a precizat rectorul pentru „Ziarul de Iaşi“.

Comentarii