Lista celor 19 străzi din Iași pe care se deschid în curând şantiere

marți, 15 februarie 2022, 03:03
3 MIN
 Lista celor 19 străzi din Iași pe care se deschid în curând şantiere

Pentru fiecare lot, termenul de execuţie este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. Ce firme vor executa reabilitările?

Cel puţin 11 străzi din oraş pot intra în proces de modernizare odată ce vremea o va permite. Pentru alte opt străzi, Primăria ar putea desemna câştigătorul licitaţiei organizate până la sfârşitul lunii februarie.

În cazul celor 19 artere de circulaţie au fost lansate patru proceduri de licitaţie în toamna anului trecut. Valoarea lucrărilor ajunge la circa 10 milioane euro (inclusiv TVA), în condiţiile în care vor fi modernizaţi circa 12 km de drum.

Unde pot începe lucrările

Asocierea Alpenside – Concret Drum şi-a adjudecat două dintre licitaţiile Primăriei. Unul dintre contracte a fost semnat pe 31 decembrie 2021 şi vizează modernizarea străzilor Varianta şoseaua Rediu (596 metri), Lupiţei (466 m), Albineţ (939 m) şi Hotin (769 m). Cealaltă procedură câştigată de asociere face referire la străzile Dr. Vicol (706 m), George Coşbuc (771 m), Alexandru Vlahuţă (264 m), D. Cantacuzino (170 m), Simion Bărnuţiu (1.488 m) şi stradela Sofia Nădejde (316 m). În acest caz, încă nu a fost semnat contractul, dar Primăria are undă verde să facă acest lucru după ce Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a respins o contestaţie a Conest împotriva raportului de procedură.

În schimb, Conest va executa lucrările de modernizare a str. Aurel Vlaicu (3 km, inclusiv sectorul fără cale de rulare), o altă licitaţie organizată de Primărie în cazul căruia contractul a fost semnat pe 30 decembrie 2021.

Municipalitatea mai are în desfăşurare achiziţia de servicii de lucrări pentru străzile Văscăuţeanu (319 metri), Victor Babeş (242 m), aleea Copou (280 m), Titu Maiorescu (456 m), Nicolae Istrati (81 m), Turcu (223 m), Ion Roată (260 m) şi şos. Munteni (477 m, până la intrarea în Grădina Botanică).

La această licitaţie sunt patru ofertanţi (Danlin XXL, Conest, Geiger Transilvania şi asocierea Alpenside – Concret Drum), iar un câştigător ar putea fi anunţat în săptămânile care urmează, astfel că şi la aceste străzi lucrările ar putea începe tot în primăvară.

Pentru fiecare lot, termenul de execuţie este de 12 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor. În mod normal, străzile enumerate mai sus trebuiau să intre în proces de modernizare anul trecut, dar Primăria a lansat foarte târziu licitaţiile, un motiv invocat de municipalitate pentru această situaţia fiind întârzierea cu care a fost aprobat bugetul local pe anul 2021 (în luna mai).

Amintim că, anul acesta, ar urma să fie finalizate lucrările la căile de rulare aflate în curs de execuţie, inclusiv pe tronsonul din Iaşi – Dancu unde urmează să înceapă modernizarea, respectiv limita administrativă Iaşi – Rond Dancu. În acest caz, contractul, a cărui valoare este 11,6 milioane lei, încă nu este semnat, dar Conest este singurul ofertant, în asocierea cu Mari-Vila Com.

Tot Conest ar trebui în primăvară să demareze lucrările la esplanada şi parcul din faţa Teatrului Naţional, în cadrul unui contract semnat în august 2021 şi care are o valoare de peste 15 milioane lei.

Pentru unele din străzile enumerate mai sus, constructorii au solicitat şi primit deja aviz pentru instituirea unor restricţii de circulaţie, în funcţie de necesităţi, pe parcursul executării lucrărilor: Aurel Vlaicu, Hotin, Varianta Rediu, Lupiţei şi Albineţ.

Comentarii