Lovitură în centrul Iaşului – Instanța scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiță între casele de pe strada Bălcescu

miercuri, 26 octombrie 2022, 14:35
2 MIN
 Lovitură în centrul Iaşului – Instanța scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiță între casele de pe strada Bălcescu

Instanța scoate în afara legii blocul ridicat de Bolobiță între casele de pe strada Bălcescu

 

„Dispune anularea autorizaţiei de construire nr. 235/ 2.03.2018 eliberată de Primarul Municipiului Iaşi în favoarea beneficiarilor Bolobiţă Costel Cristinel şi Bolobiţă Gianina, pentru adresa str. Octav Botez nr. 1A, nr. cadastral 151146, în vederea construirii de locuinţe colective.” Instanța Tribunalului Iași a considerat, după mai multe amânări, că autorizația de construire emisă de primarul Mihai Chirica pentru ridicarea unui bloc între case trebuie anulată. 
Amintim că familia care locuiește în casa cea mai afectată de ridicarea imobilului înalt de peste 12 metri în fața ferestrelor a contestat încă din 2018 autorizarea construcției. Pe parcursul procesului, autorizația a fost supendată pentru scurtă vreme.

Pe de altă parte, instanța consideră că demolarea casei vechi, aflată în Lista Monumentelor Istorice, ca să facă loc blocului cu patru niveluri nu a fost ilegală.

În același timp, judecătorii au dispus plata „încrucișată” a unor cheltuieli de judecată pentru diferite cereri ale părților.

Astfel, reclamații trebuie să primească 32.699 de lei de la pârâții Primarul Municipiului Iaşi, SC Auto Trans Com SRL, Bolobiță Costel Cristinel, Bolobiță Gianina, respectiv 50 lei taxă parţială de timbru, 18.000 lei onorariu parţial avocat, 4.000 lei onorariu provizoriu expert arhitectură şi 10.649 lei expertiză arhitectură, potrivit minutei publicate pe Portalul Instanțelor.

În același timp, și SC Auto Trans Com trebuie să primească de la reclamanți 15.000 de lei, tot cu titlu de cheltuieli de judecată. De asemenea, soții Bolobiță primesc și ei 5.000 de lei cu titlu de onorariu parțial avocat. În fine, și Direcția Județeană de Cultură, parte în acest proces, ar urma să fie despăgubită cu 1000 de lei, reprezentând onorariu parțial avocat.

Decizia Tribunalului Iași nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Comentarii