Lumea reportajelor TVR IAŞI. Un an deosebit pentru studioul ieșean

miercuri, 19 mai 2021, 12:10
3 MIN

30 de ani de reportaj la TVR Iaşi! Să încerci să îţi aminteşti câteva dintre titlurile care rămân în arhiva studioului nostru! Să fii tu cel care trebuie să vorbească în numele atâtor realizatori care au dăruit zeci de reportaje telespectatorilor! E grea şi riscantă misiunea mea, a unui creator de reportaj care a trăit 29 din cei 30 de ani ai TVR Iaşi, care vor fi împliţi în luna noiembrie.

Fiecare realizator de reportaj a „ars” odată cu personajele sale, încercând să dăruiască şi celor care ne privesc ceva din emoţia pe care a simţit-o el. Mă gândesc la unele dintre subiectele pe care vi le-am pregătit cu atenţie, încă din etapa de documentare, urmată de filmarea pe teren, cu echipa şi încheiate cu punerea „cap la cap” a cadrelor filmate, într-o înlănţuire logică, adică editarea. Reportaje din domenii diverse, subiecte de actualitate sau care reprezintă o pagină de istorie, locuri în care ne-am oprit pentru că acolo exista un om sau o poveste care trebuia rostită, din Botoşani şi Suceava, până la Galaţi sau în Vrancea.

Acum, emisiunea Reporter special, cu difuzare săptămânală, este realizată alternativ de patru jurnaliste cu experienţă: Gabriela Baiardi, Maria Florea, Andreea Ştiliuc şi Carmen Olaru. Fiecare dintre noi a găsit oameni care au devenit personaje, poveşti de viaţă care nu te pot lăsa indiferent, întâmplări pe care am crezut că este bine să le afle şi alţii. Dar… povestea din spatele poveştii de pe ecran i-a rămas în minte doar reporterului, cel care s-a încumetat să ajungă la leprozeria de la Tichileşti sau cel care nu a renunţat la demersul jurnalistic până când  Casa copilăriei lui Enescu a fost salvată. De renunţare putea fi vorba atunci când reporterul a pornit în căutarea singurului supravieţuitor născut într-un lagăr şi în arhivă nu ar fi existat Lagărul de dincolo de lagăr.

Uneori a fost nevoie de munca unei întregi echipe de reporteri pentru o investigaţie jurnalistică precum Agonia ultimului combinat de utilaj greu – FORTUS.

Sfinţii de la castel, Mame la vârsta păpuşilor, Vai, ce de îngeri aici, Lumea mea poate fi altfel, Un crin regal în inima Iaşului, Când salvatorii devin îngeri sunt doar unele dintre reportajele care poartă semnătura celor patru realizatoare ale rubricii Reporter special pe care o puteţi urmări în fiecare joi, de la ora 18.30, la TVR Iaşi şi sâmbăta, de la ora 17,00, la TVR 3.

Au fost şi documentare care poartă amprenta „şcolii de reportaj de la Iaşi”, dar aceasta este deja… altă poveste pe care sper să o spună un coleg din echipa TVR Iaşi.

Nu vă reamintim câte premii au luat reportajele de la Iaşi în cei 30 de ani, pentru că atunci când ne propunem un subiect nu ne gândim la recunoaşterile pe care le-ar putea primi! Dar ne mândrim cu cel mai important premiu internaţional al echipei noastre – Menţiunea specială la categoria „originalitate” la Gala Premiilor CIRCOM 2017 – Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa, pentru filmul 25, o istorie călătoare, o retrospectivă a unora dintre cele mai frumoase momente trăite de TVR Iaşi în 25 de ani.

Carmen Olaru, jurnalist senior TVR Iaşi

Comentarii