Lunea neagră şi Iadul alb: cum a fost posibil să vedem un blocaj rutier cum nu am văzut niciodată în istorie la Iaşi?

duminică, 14 ianuarie 2024, 09:00
5 MIN
 Lunea neagră şi Iadul alb: cum a fost posibil să vedem un blocaj rutier cum nu am văzut niciodată în istorie la Iaşi?

Ies imediat la rampă să se laude cu o linie trasă pe asfalt ca fiind o realizare de calibru, dar când vine vorba despre interesul comun îşi pierd orice simţ de anticipare şi îngrijorare, realitatea parcă pluteşte pe lângă ei.

 
 

Prima ninsoare ceva mai serioasă din 2024, dar nu una de speriat, a blocat aproape complet traficul din Iaşi. Cozi interminabile, kilometrice, s-au instalat pe marile artere din oraş. Municipiul a fost o parcare imensă. Şoferii s-au plâns că un drum, cum este cel dintre rond Păcurari şi Moara de Foc, drum ce poate fi parcurs în 5-10 minute, au ajuns să-l străbată într-o oră şi jumătate sau chiar două. Călătorii s-au uitat şi ei lung în zare, cu orele, în aşteptarea unui autobuz, tramvai sau a unui ceva care să vină să-i salveze. Pietonii, la rândul lor, s-au luptat cu nămeţii care cum au putut. Nimeni nu a fost fericit. Poate doar cei care nu au avut treabă prin oraş, erau în concediu sau erau duşi la schi la „prietenii noştri” dragi din Austria.

Ce să-i faci? Iarna nu-i ca vara, cum a spus hâtru fostul preşedinte Traian Băsescu pe când era ministrul Transporturilor şi avea în subordine deszăpezirea drumurilor naţionale. Da, aşa este! Dar, cel puţin acest episod de iarnă a fost anunţat din timp, pe toate căile posibile. „Vine iadul alb”, „O masă de aer polar va acoperi teritoriul ţării” sunt doar două dintre titlurile, probabil, cele mai utilizate de către presă, uneori chiar în mod abuziv. „Sperie lumea aştia, maică”, îmi reproşa o cunoştinţă săptămâna trecută. Pesemne că nici primarul municipiului Iaşi, nici prefectul judeţului, nici preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi nu au crezut în titlurile din presă, mai rău este că nu au crezut nici în ce li se livrează în mod oficial de la instituţiile subordonate. Prefectul, cel puţin, primeşte informări în privinţa stării vremii în mod regulat, iar în cazurile de urgenţă, ce necesită atenţie sporită, este informat în mod prompt.

Ce să vezi însă? Luni dimineaţa, de la prima oră şi până seara târziu, să fi fost 23 sau chiar 23,30, drumurile din municipiu au fost pline de zăpadă, fenomen ce a îngreunat până la paralizie traficul. Un clip postat pe reţelele de socializare, luni seara, arăta două autospeciale de pompieri şi două ambulanţe cum încercau să-şi croiască drum prin intersecţia dintre Sărărie şi Independenţei şi foarte, foarte greu reuşeau să înainteze. La un moment dat, se aude de la staţia uneia dintre autospeciale cum şoferii erau rugaţi să facă cumva loc ca ei să poată să ajungă la locul intervenţiei.

Cel mai probabil, astfel de blocaje pot avea loc în oricare alt loc din Europa, fie el Paris, Berlin sau Viena, pe fondul unei ninsori mai puternice. În cazul celei de luni este totuşi aproape inexplicabil cum s-a putut ajunge la asemenea haos. Maşinile de deszăpezire au fost văzute destul de rar, luni, pe străzile oraşului. La un moment dat, odată ce se formase ambuteiajul, nici nu mai avea rost să iasă, fiindcă nu mai aveau pe unde să treacă. Cert este că toţi cei responsabili au scăpat pur şi simplu situaţia de sub control. Nimeni – nici primarul Mihai Chirica, nici prefectul Bogdan Cojocaru şi nici Costel Alexe, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi – nu a fost în stare să facă ceva concret.

Să fi fost de vină lunga perioadă de repaus dintre ajunul Crăciunului şi Sfântul Ion? Să fi fost de vină petrecerile în lanţ sau pur şi simplu indolenţa şi lipsa de pricepere? Orice ar fi fost, ieşenii au simţit asta din plin în prima zi în care activitatea s-a reluat după vacanţa de sărbători. A fost ca un duş cu apă rece după o petrecere dezlănţuită. Ne-am trezit la realitate instantaneu şi ne-am adus aminte unde trăim.

Ar fi fost soluţii pentru problema acesta? Cu siguranţa. Una dintre ele şi la îndemâna tuturor ar fi fost să vină cu ceva sfaturi şi nu târziu, când oraşul era deja blocat, cum a făcut Mihai Chirica când a solicitat ca şcolile să fie deschise de la ora 7. O alta ar fi fost ca duminică seara, cel târziu, să anunţe că şcolile vor fi închise o zi – două până ce „iadul alb” se mai potoleşte. Prefectul Bogdan Cojocaru s-a trezit însă târziu. O fi fost încurcat de Bobotează şi Sfântul Ion, nu l-a lăsat inima să strice petrecerea ieşenilor. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă s-a întrunit abia în după-amiaza zilei de luni, moment în care aproape toate prognozele anunţau că situaţia se va mai domoli în noaptea de luni spre marţi. Totuşi a fost bine că nu a complicat şi ziua de marţi. Este aproape un miracol!

Luciana Antoci, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Iaşi, nu s-a lăsat nici ea mai prejos. Cel mai probabil, afectată de vacanţă, nu a anticipat că deschiderea tuturor şcolilor va crea haos în oraş sau poate nu a îndrăznit să-i deranjeze pe domn’ primar şi pe domn’ prefect, în ziua de Sfântul Ion, cu vreo cerere/rugăminte. Nu se face: în zi de sfântă sărbătoare, duminică, doamne fereşte! Cert este că în momentul în care toţi cei de mai sus au de spus ceva în interesul lor personal sau politic o fac fără prea mare greutate. Ies imediat la rampă să se laude cu o linie trasă pe asfalt ca fiind o realizare de calibru, dar când vine vorba despre interesul comun îşi pierd orice simţ de anticipare şi îngrijorare, realitatea parcă pluteşte pe lângă ei.

Un cititor remarca că: „o zi pe an avem iarnă şi nici atunci nu vă descurcaţi!”. Poate Mihai Chirica sau prefectul Bogdan Cojocarul să-l contrazică? Au vreun argument imbatabil? Răspunsul dacă va fi dat, cu siguranţă, nu va fi unul complet sincer. Ne vor face să credem că nici nu a nins la Iaşi şi nu a fost vreun ambuteiaj. Ce putem spune cu certitudine este că la Iaşi „Iadul alb” a fost prezent cu tot ce are el mai rău şi nu a fost nicio invenţie sau exagerare a presei.

Text apărut în secțiunea EDITORIAL ZDI

Comentarii