Mai mare ruşinea: ce a păţit un ieşean care a furat o umbrelă dintr-un supermarket din Olanda

vineri, 02 martie 2018, 02:50
2 MIN
 Mai mare ruşinea: ce a păţit un ieşean care a furat o umbrelă dintr-un supermarket din Olanda

Fapta nu este penală în Ţara Lalalelor, însă românul a avut marea surpriză să fie chemat la proces la Judecătoria Iaşi. Tot mai multe autorităţi din vestul Europei deschid procese în România pentru amenzi neachitate, unele şi de 30 de euro.

Un ieşean s-a umplut de ruşine după ce a fost chemat la un proces desfăşurat la Judecătoria Iaşi, deschis la solicitarea autorităţilor din Olanda. Sebastian Mihail David a fost dat în judecată de olandezi după ce a primit o amendă în Ţara Lalalelor pe care a refuzat să o plă­tească. Sancţiunea primită de ieşean, în valoare de 300 de euro, a fost acordată de autorităţile din Amsterdam după ce ieşeanul a fost acuzat că a furat o umbrelă dintr-un supermarket. Se întâmpla pe 12 noiembrie 2016, atunci când ieşeanul ar fi sustras bunul dintr-un magazin din capitala Olandei.

Cititi si: Olanda: Justiţia a interzis spaţiile pentru fumători amenajate în baruri

Umbrela avea valoarea de 29,5 euro, iar, pentru fapta sa, olandezii au considerat că nu se impune deschiderea unui dosar penal, ci doar acordarea unei amenzi. „In­stanţa constată că recunoaşterea sancţiunilor pecuniare între statele membre ale Uniunii Europene este re­gle­mentată, pe lângă De­cizia-cadru 2005/ 214/JAI din 24.02.2005 a Consiliului Uniunii Europene privind principiul recunoaşterii reciproce a sancţiunilor pecuniare şi în art. 233 – art.247 din Legea nr. 302/2004, privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată“, au invocat ju­decătorii ieşeni. Pentru că suntem în Uniunea Europeană, românii care comit fapte ilicite în ţările membre pot fi daţi în judecată la ei acasă pentru a-şi plăti amenzile. Nenumărate procese au fost deschise, începând de anul trecut, la Judecătoria Iaşi, în special de autorităţile din Germania şi Olanda, împotriva celor care au primit amenzi rutiere, însă nu le-au plătit. Nemţii sau olandezii au sesizat instanţa ie­şeană chiar şi pentru amenzi neachitate de 30 de euro. Atenţie mare însă dacă ajungeţi într-o astfel de situaţie: va trebui să achitaţi şi toate cheltuielile judiciare. 

Cititi si: Ce a păţit un ieşean care a parcat aiurea în Olanda! Banala amendă îl bântuie

Comentarii