Mâine începe Festivalul de Satiră Scârţ-Umor

joi, 13 iunie 2019, 07:10
2 MIN
 Mâine începe Festivalul de Satiră Scârţ-Umor

Prima ediţie a Festivalului-concurs de Satiră Scârţ-Umor va debuta vinerea aceasta, pe data de 14 iunie, urmând ca, timp de trei zile, ieşenii să se poată întâlni cu artişti caricaturişti din întreaga ţară, printre aceştia numărându-se şi Ştefan Popa Popas, să poată admira expoziţii de caricatură, dar şi să participe la evenimente dedicate literaturii umoristice. 

Festivalul este organizat de către Ateneul Naţional din Iaşi în memoria lui Dumitru Grumăzescu, partea de concurs urmând să fie structurată pe două secţiuni, una de grafică şi cealaltă dedicată literaturii umoristice. La prima secţiune au fost înscrise deja 891 de lucrări, dintre acestea juriul selectând 222, lucrări care urmează să fie expuse la Muzeul Municipal din Iaşi. De asemenea, tot în cadrul festivalului, invitatul special al evenimentului, caricaturistul Ştefan Popa Popas, va expune o serie de lucrări la Palatul Roznovanu.

„Aceasta este o ediţie inaugurală, însă în spatele acesteia se află o comunitate, atât pe partea de grafică satirică, cât şi pe cea de literatură umoristică, foarte omogenă, oameni care au pus umărul şi au sprijinit acest demers“, a afirmat Delia Roşu, coordonatoarea festivalului, care a adăugat şi faptul că festivalul are un puternic caracter educaţional. „Dorim să oferim acestui festival un caracter educaţional-artistic, iar în acest sens am contactat unităţile de învăţământ, fie el şcolar sau universitar, şi le-am invitat să ne fie aproape. Astfel, dacă sunt persoane care doresc să lucreze alături de maeştri în caricatură, atunci au această posibilitate“.

Alături de cele două expoziţii din cadrul „Scârţ-Umor“, zece caricaturişti de prestigiu vor avea propriile expoziţii, lucrări care vor fi expuse de asemenea la Muzeul Municipal. Cei zece caricaturişti vor desena pe parcursul celor trei zile de festival, la cerere, caricaturi în diferite puncte ale Iaşului. Corturile în care vor putea fi găsiţi artiştii plastici vor fi amplasate în faţa Ateneului Naţional din Iaşi, pe Pietonalul Ştefan cel Mare, în Piaţa Unirii, în Parcul Copou şi în Piaţa Voievozilor din Alexandru cel Bun. Programul atelierelor va fi: vineri între 16.30 – 19.30, sâmbătă între orele 10.00 – 12.00 şi 16.00 – 19.00, iar duminică între orele 10.00 – 12.00. 

Comentarii