Maşina de cusut saci i-a venit de hac. Infractor la bătrâneţe: pensionar cu cazier nepătat, condamnat pentru datorii de un milion de lei

sâmbătă, 27 mai 2023, 01:50
3 MIN
 Maşina de cusut saci i-a venit de hac. Infractor la bătrâneţe: pensionar cu cazier nepătat, condamnat pentru datorii de un milion de lei

Un pensionar a ajuns după gratii, după ce a înşelat statul cu aproape un milion de lei. În primă instanţă, primise o pedeapsă situată la jumătate din minimul prevăzut de lege, întrucât începuse să returneze banii. Decizia i-a indignat pe procurori, care au cerut înăsprirea pedepsei. Ieşeanul returnase doar 200 de lei.

 

Petru Zapalii a ajuns pentru prima oară în viaţă în faţa judecătorilor din postura de inculpat în iunie 2020, fiind acuzat de evaziune fiscală în formă continuată. Fapta fusese comisă în perioada 2013-2014, pe când Zapalii administra o firmă specializată în comerţul cu ridicata de lemn, materiale de construcţii şi echipamente sanitare. În această perioadă, a înregistrat în contabilitatea firmei 24 de achiziţii fictive de la trei firme, valoarea acestora ridicându-se la 3,1 milioane lei. Firma lui Zapalii avusese chipurile nevoie de o maşină de cusut saci, de o cabină de tractor, de făină sau de o instalaţie de erbicidat. Prejudiciul adus statului prin achiziţiile fictive s-a ridicat la 941.000 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit neplătit.

Conform legii, înregistrarea de operaţiuni fictive în actele contabile reprezintă evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea pe un termen cuprins între 2 şi 8 ani. Dacă prejudiciul produs bugetului consolidat al statului depăşeşte echivalentul a 100.000 euro, cum era şi cazul lui Zapalii, limitele pedepsei se majorează cu 5 ani. În faţa magistraţilor Tribunalului, inculpatul şi-a recunoscut fapta şi a depus la dosar şase caracterizări favorabile, fişa de cazier judiciar care era până atunci nepătată, dar şi o chitanţă care atesta plata a 200 de lei către Ministerul Finanţelor. După finalizarea inspecţiei fiscale ce dăduse în vileag evaziunea, Zapalii a stornat achiziţiile fictive. Faptul nu a fost luat în considerare de judecători, care au arătat că anularea operaţiunilor nu anula şi răspunderea penală.

În stabilirea pedepsei, judecătorii au luat în calcul vârsta de 66 de ani a lui Zapalii, faptul că acesta nu avea antecedente penale, că încercase recuperarea prejudiciului, ca şi recunoaşterea vinei. Zapalii a beneficiat astfel atât de o reducere cu o treime a limitelor pedepsei, corespunzătoare recunoaşterii, cât şi de circumstanţa atenuantă a „eforturilor depuse de infractor pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii”, care au condus la altă reducere de o treime. Ca urmare, magistraţii Tribunalului au stabilit o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni de detenţie. Zapalii a fost obligat şi la plata prejudiciului produs, plus dobânda legală, începând cu mai 2014.

Sentinţa a fost atacată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunal, care au contestat reţinerea circumstanţelor atenuante în favoarea inculpatului. „Achitarea sumei modice de 200 lei dintr-un prejudiciu de 941.249 lei adus bugetului de stat nu se înscrie pe linia unor eforturi care să fie de natură să diminueze consecinţele infracţiunii şi care să justifice coborârea limitelor pedepsei principale sub minimul prevăzut de lege, această conduită fiind un demers minim”, au arătat procurorii. Ei au cerut o pedeapsă de cel puţin 4 ani şi 8 luni de închisoare, corespunzătoare unei singure reduceri cu o treime a limitelor legale.

Argumentul a fost acceptat de magistraţii Curţii de Apel. Legal, nu este necesară recuperarea integrală a prejudiciului pentru a beneficia de circumstanţe atenuante, dar suma de doar 200 de lei a fost apreciată de judecători ca infimă. „Recuperarea sumei de 200 lei dintr-un prejudiciu de 941.249,54 lei nu poate fi apreciată ca reprezentând o dovadă serioasă a eforturilor depuse de inculpat pentru repararea prejudiciului produs prin comiterea infracţiunii”, au apreciat magistraţii. Ei au decis majorarea pedepsei în sensul dorit de procurori, până la 4 ani şi 8 luni de închisoare. 

Comentarii