De Sănătate

Punem punctul pe știi

Consultaţii pe bani, la spital

Măsură radicală luată împotriva medicilor ce racolează la serviciu clienţi pentru cabinetele lor private

marți, 21 ianuarie 2020, 02:50
4 MIN
 Măsură radicală luată împotriva medicilor ce racolează la serviciu clienţi pentru cabinetele lor private

O decizie care a intrat în vigoare zilele trecute la Spitalul de Neurochirurgie a creat mari nemulţumiri în rândul a numeroşi medici de aici. În încercarea de a împiedica doctorii să îşi racoleze pacienţi din spital pentru cabinetele lor private, managerul unităţii a impus tuturor un număr minim de consultaţii sau servicii contra cost. El vrea astfel să aducă şi mai mulţi bani la bugetul spitalului. Exemplu: dacă pacientul doreşte o consultaţie sau un RMN peste rând, poate beneficia de aceste servicii şi în spital, pe bani, nu neapărat la privaţi, unde e mult mai scump. Decizia produce deja efecte benefice în unitate.

O decizie luată la începutul acestui an de conducerea Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi a stârnit nemulţumiri în rândul personalului medical. Conform acesteia, de pe data de 8 ianuarie, toţi medicii clinicieni din spital au „sarcina de serviciu de a aduce venituri proprii zilnice“, prin efectuarea unor consultaţii sau explorări cu taxă, taxele urmând să fie percepute prin casieria triajului. În decizie, se precizează că cei care nu o vor respecta vor fi cercetaţi disciplinar, fiind considerată „o abatere disciplinară gravă“, sancţionându-se chiar cu desfacerea contractului individual de muncă. der ce a fost luată o astfel de decizie fără precedent?

Bani cheltuiţi pe sute de persoane neasigurate

Dr. Lucian Eva, managerul unităţii medicale, susţine că decizia este una perfect legală, şi că cei care sunt nemulţumiţi pot solicita anularea deciziei în instanţă. Hotărârea are în spate mai multe sesizări conform cărora o parte dintre medicii din spital îşi „recrutează“ pacienţii din spitalul de stat, unde îi consultă şi apoi îi redirecţionează către cabinetele lor private pentru continuarea investigaţiilor, pacienţii ajungând să plătească sume foarte mari, deşi aceleaşi investigaţii se pot face şi în spital. „Mi s-a adus la cunoştinţă că o parte dintre medicii din spital consultă pacienţi neasiguraţi la spital, în afara programului prevăzut în ambulatoriu, pe care apoi îi direcţionează către cabinete private pentru Computer Tomograf (CT) sau RMN, în condiţiile în care în spital există două aparate CT şi două pentru RMN. Au mai fost situaţii în care unii medici şi-au făcut reclamă în spital pentru cabinetul privat, unde oferă consultaţii contra cost pentru sume considerabile. Au distribuit în spital pliante în acest scop, ceea ce nu este normal“, a explicat dr. Lucian Eva. Astfel, acesta susţine că din această cauză au scăzut considerabil şi veniturile proprii ale spitalului, realizându-se cu peste 50% mai puţin decât în ultimii ani. Mai mult, acesta spune că un raport al Curţii de Conturi arată că, în ultimii ani, au existat 100 de pacienţi neasiguraţi care au fost trataţi în spital, fiind cheltuite astfel resursele spitalului.

Cadrul legislativ al noilor măsuri luate

Decizia a fost luată pe baza HG 140 din 2018, articolul 93, litera G şi a Ordinului 196/2016 al CNAS, unde este menţionat că, în relaţiile contractuale cu casele de asigurări de sănătate, unităţile medicale cu paturi pot „să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere“. Managerul spune că pacienţii nu vor fi afectaţi, aceste servicii fiind plătite doar dacă un bolnav solicită în mod expres acest lucru. Spre exemplu, dacă un pacient îşi doreşte să facă o programare la o consultaţie sau la o investigaţie imagistică, însă timpul de aşteptare este foarte mare, iar pacientul vrea să beneficieze de consultaţie într-un timp mai scurt, acesta va plăti contravaloarea serviciului. Sau, dacă un pacient doreşte o consultaţie, dar programul din ambulatoriu s-a încheiat, iar medicii se află încă în spital, poate beneficia de o astfel de consultaţie dacă achită o taxă.

Ce preţuri vor fi? Iată câteva exemple!

O consultaţie cu taxă la un medic specialist costă 50 de lei, la un medic primar 75 de lei, iar la un profesor 100 de lei, taxa fiind achitată la casierie, eliberându-se şi chitanţă. „Nu le-a cerut nimeni medicilor să facă o normă, ci doar să conştientizeze că lucrează într-un sistem care le oferă o salarizare mai mult decât mulţumitoare şi care le oferă condiţii de lucru optime. Firesc este ca, dacă a fost investit atât de mult în acest spital, fiind dotat cu aparatură de ultimă generaţie, şi angajaţii să fie responsabili şi să dea societăţii, dincolo de actul medical în sine, şi un anumit respect“, a completat managerul. Acesta mai spune că, de când a fost luată decizia, au existat şi zile în care au fost înregistrate opt consultaţii cu taxă, începând deja să crească veniturile proprii ale spitalului.

O decizie oarecum asemănătoare a fost luată la Maternitatea „Cuza Vodă“, conform HG 161/2016 şi pe baza hotărârii Comitetului Director, încă din 2017. Câteva paciente s-au plâns anul trecut că sunt nevoie să plătească anumite sume pentru ecografii sau consultaţii, însă în urma controlului din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate s-a concluzionat că serviciile medicale la cerere sunt legale, condiţia fiind ca pacienţii să fie corect informaţi.

 

 

Comentarii