De Sănătate

Punem punctul pe știi

Măsuri speciale în spitalele ieşene. Accesul vizitatorilor, drastic limitat

Medicii de la Spitalul de Copii spun că anul trecut au avut mai multe cazuri de gripă la cei mici decât au în acest an, până acum.

vineri, 01 februarie 2019, 02:50
3 MIN
 Măsuri speciale în spitalele ieşene. Accesul vizitatorilor, drastic limitat

În urma recomandărilor transmise de către Ministerul Sănătăţii către toate spitalele din ţară, odată cu declararea epidemiei de gripă, şi în spitalele ieşene au fost luate o serie de măsuri pentru evitarea răspândirii virusului. La Spitalul de Copii „Sf. Maria“ din Iaşi, măsurile au fost luate inclusiv în etapa de supraveghere epidemiologică, când s-a limitat accesul în secţiile cu risc, cum ar fi Anestezie şi Terapie Intensivă, Hemato-Oncologie, Dializă, în momentul de faţă fiind limitat accesul la toţi pacienţii. 

Astfel, este permisă intrarea unui singur aparţinător pentru fiecare pacient, cu echipament adecvat de protecţie. De asemenea, triajul epidemiologic se face pentru toate categoriile de personal. „În Unitatea de Primire a Urgenţelor, unde este şi «filtrul» spitalului, asistenţii sunt instruiţi ca la orice suspiciune de viroză respiratorie, persoanele să fie izolate în acel spaţiu care este în imediata vecinătate a triajului. Acolo este chemat medicul pentru efectuarea consultului, iar dacă el confirmă că este o viroză sau suspiciune de gripă să fie dirijat către Spitalul de Boli Infecţioase. În rest, după ce se pleacă din spaţiul respectiv, se aplică măsurile de intervenţie, avem lampă cu ultraviolete care are efect asupra aerului, ulterior şi se face dezinfecţia suprafeţelor“, a precizat dr. Tamara Roşu, medic-şef UPU şi purtător de cuvânt al unităţii medicale. Specialiştii spun că, din fericire, nu a existat o avalanşă de cazuri cum a fost în aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în continuare vor fi luate toate măsurile care se impun.

La Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon“, zilele acestea au existat mai multe informări urmând recomandările ministerului, legate în primul rând de triajul pacienţilor încă din momentul ajungerii în unitatea medicală. De asemenea, se încearcă evitarea supraaglomerării, în acest sens fiind internate doar acele cazuri care reprezintă urgenţe de specialitate. Aici au existat două suspiciuni de gripă, care au fost şi confirmate, fiind vorba despre un bărbat de 68 de ani care a ajuns la spital pe fondul unei insuficienţe renale, iar ulterior a fost diagnosticat şi cu gripă. În cursul zilei de luni spre marţi a fost transferat la Spitalul de Boli Infecţioase, unde s-a stins din viaţă. Celălalt caz care a fost confirmat se află în acest moment izolat la Anestezie şi Terapie Intensivă. „Triajul pacienţilor se face în mod activ, dacă există semne de gripă, li se poate face direct testul pentru gripă, şi dacă se confirmă, sunt direcţionaţi către Spitalul de Boli Infecţioase. Accesul vizitatorilor este limitat, un singur aparţinător pentru fiecare bolnav, iar loturile de materiale sanitare de prevenţie, adică halate, măşti şi dezinfectant pentru mâini au fost suplimentate şi se află la fiecare intrare în secţie. Dacă există suspiciuni de gripă, se iau măsuri pentru diagnosticare şi pentru transfer, iar dacă acesta nu este posibil, pacienţii se izolează în re­zerve cu baie proprie“, a explicat dr. Ionuţ Nistor, medic primar nefrolog şi purtător de cuvânt al unităţii medicale.

Alte recomandări suplimentare transmise de Ministerul Sănătăţii includ „refacerea urgentă a stocului cu antivirale necesare tratamentului infecţiilor respiratorii acute, vaccinarea urgentă a personalului medical rămas nevaccinat“, precum şi refacerea stocurilor cu antiseptice şi dezinfectant pentru a asigura o igienă corespunzătoare a mâinilor şi suprafeţelor. 

Comentarii