Medic reclamat că îndoapă pacienții cu antibiotice ca să nu se infecteze în spital

vineri, 26 noiembrie 2021, 08:03
2 MIN
 Medic reclamat că îndoapă pacienții cu antibiotice ca să nu se infecteze în spital

Faptul că de multe ori pacienţii sunt pur şi simplu „îndopaţi” cu antibiotice, este din ce în ce mai cunoscut, dar şi blamat în lumea medicală. Un control punctual efectuat de către inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani la cea mai mare unitate sanitară din judeţ a scos la iveală o realitate de mulţi ştiută, dar nu tot timpul luată în seamă. De multe ori pacienţii internaţi în Spitalul Judeţean (SJU) „Mavromati”, dar nu numai, primesc prea multe antibiotice în tratament, iar uneori prea puternice. De cele mai multe ori astfel de lucruri le fac mai mult rău, decât bine. Dacă nu imediat, pe termen lung cu siguranţă. „Un medic poate să îi prescrie pacientului lui un antibiotic foarte puternic din prima. Asta îl vindecă, într-adevăr, dar automat îi şi creează acelui pacient şi rezistenţă la antibiotice puternice. Data următoare poate organismul lui nu va mai răspunde la acel antibiotic şi va trebui unul şi mai puternic. Iar dacă începem cu cele mai puternice, ce facem? Se creează o rezistenţă a organismului şi nu îl mai putem vindeca. Dai să vindeci ceva şi strici altceva”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean.

Reclamaţie direct la Ministerul Sănătăţii

Concret, controlul DSP a venit în urma unei reclamaţii venite din partea rudei unei paciente internată în Spitalul Judeţean. Femeia a scris direct către Ministerul Sănătăţii, reclamând, printre altele, faptul că mama ei a fost internată în spital din cauza Covid-19, dar a primit în tratament şi un antibiotic puternic, deşi din analize nu reieşea că ar fi avut nevoie de un antibiotic. După perioada de tratament împotriva Covid-19, femeia a început să se simtă mai rău, însă din alte motive. În timpul internării a contactat bacteria Clostridium dificile, iar familia a reclamat tocmai acest fapt, ca pe o infecţie nosocomială. „Este inacceptabilă înrăutăţirea stării pacientei din alte cauze decât cea pentru care a fost internată”, se arată în sesizarea trimisă către Ministerul Sănătăţii. O adresă venită de la Bucureşti a cerut lămuriri, iar o echipă de control din partea DSP a verificat acest aspect.

Antibioticele „de salvare” sunt foarte scumpe
Inspectorii sanitari au stabilit în urma analizelor şi fişelor de observaţie că tocmai faptul că pacienta a primit un antibiotic puternic a favorizat apariţia bacteriei respective. Ulterior i s-au mai administrat alte două antibiotice, de clasă inferioară, fără rezultat. Din acest motiv, a fost nevoie ca medicii să treacă la antibiotice şi mai puternice, pentru a scăpa de bacterie, fiind administrat un antibiotic de ultimă generaţie, pus în categoria antibioticelor de salvare. Extrem de scump, dar şi puternic, acest antibiotic a reuşit să „repare” ce au stricat celelalte antibiotice. „Este o practică destul de uzată în spital. Mulţi medici prescriu un antibiotic tocmai ca măsură de siguranţă, ca bolnavul să nu ia vreo infecţie în timpul internării. Dar pe viitor pacientul poate dezvolta o infecţie rezistentă la cele mai puternice antibiotice”, a explicat un alt medic din cadrul SJU.

Continuarea, pe monitorulbt

Comentarii