De Sănătate

Punem punctul pe știi

Menopauză: o treime dintre femei evită medicul, în ciuda simptomelor

joi, 22 iulie 2021, 09:45
2 MIN
 Menopauză: o treime dintre femei evită medicul, în ciuda simptomelor

Majoritatea femeilor prezintă simptome şi probleme de sănătate asociate menopauzei, dar mai mult de o treime nu discută niciodată aceste probleme cu medicul, potrivit unui raport publicat de HealthyWomen şi WebMD. Sondajul online realizat pe 3.197 de femei adulte din SUA a evaluat experienţa femeilor privind sănătatea fizică, mentală şi sexuală, pe măsură ce îmbătrânesc, şi atitudinile lor în ceea ce priveşte îmbătrânirea sănătoasă. 

Sondajul a dezvăluit că trei sferturi dintre respondenţi au prezentat cel puţin şase simptome de perimenopauză (prezintă simptome de menopauză precum perioade menstruale neregulate şi bufeuri) şi menopauză, incluzând, cel mai frecvent, bufeuri (69%), probleme de somn (64%), schimbări de dispoziţie/iritabilitate (62%), ceaţă cerebrală (60%), transpiraţii nocturne (60%) şi creştere în greutate (54%).

În general, doar o pătrime din perimenopauză şi femeile aflate la menopauză şi-au evaluat sănătatea fizică pozitiv, în timp ce 37 la sută au considerat sănătatea mintală ca fiind excelentă sau foarte bună. Cu toate acestea, odată trecute la menopauză, femeile spun că sănătatea lor fizică şi mentală s-a îmbunătăţit, 40% dintre femeile aflate în postmenopauză evaluează sănătatea lor ca fiind foarte bună sau excelentă, iar 60% dintre ele îşi evaluează sănătatea mentală în mod similar.

30% au refuzat medicaţia

În comparaţie cu femeile albe, femeile negre aflate la menopauză şiau evaluat mai mult sănătatea fizică şi psihică. Doar o treime din femeile aflate în perimenopauză, menopauză şi postmenopauză au raportat o sănătate sexuală bună sau excelentă. Mai mult de o treime dintre femei nu au discutat niciodată preocupările lor cu medicul ginecolog. O treime dintre femei a preferat să gestioneze simptomele menopauzei fără medicamente, un sfert dintre femei citând ca motiv teama de reacţii adverse sau riscuri sporite pentru sănătate.

„În ciuda unei schimbări generale în cultura noastră care încurajează mai mult discuţiile privind preocupările de sănătate şi traiul sănătos, raportul nostru arată că există încă o lipsă de deschidere atunci când vine vorba de problemele de sănătate şi schimbări ale femeilor pe măsură ce îmbătrânesc“, spne John Whyte, ofiţerul medical principal al WebMD.

Comentarii