Mesaj tulburător: Dacă ești bătrân, sistemul medical românesc te declară mort

vineri, 21 iunie 2019, 16:17
4 MIN
 Mesaj tulburător: Dacă ești bătrân, sistemul medical românesc te declară mort

Un mesaj care va atinge multe inimi a fost postat pe Facebook de o persoană care a fost nevoită să vadă pe cineva foarte drag lăsat fără sprijin în spital. Raluca Andreea Niculescu Gorpin nu a dat vina e medici, susținând că aceștia sunt înfrânți de sistem. Ea speră ca rândurile scrise pe internet să ajungă la cât mai multe persoane.

Redăm o parte din mesajul ei:

Daca esti BATRAN, sistemul medical romanesc te declara MORT, desi inca inima iti mai bate.

Batranica din dreapta, cu zambet larg si cald, este Maria (Mioara) Lazar, una din cele doua surori care i-au mai ramas in viata tatalui meu, la ora la care incep sa scriu, 2.48 AM, 21 iunie 2019. Poate pana cand termin de scris, va fi deja intr-o lume mai buna.

Cu "ajutorul" sistemului medical romanesc.

Aseara la ora 9, matusa mea s-a simtit rau. A chemat Salvarea. A venit in 5 minute, si a stat cu ea acasa o ora si jumatate. In cele din urma, a ajuns la Elias. De unde am primit telefon ca matusa mea e in stare grava.

"A facut infarct, sanse 50-50, dar ar fi trebuit transferata la Municipal, acolo ar avea mai multe sanse. Sunam noi acum la ei, intre timp va rugam sa veniti la spital".

Prima a ajuns mama. Apoi eu, putin dupa miezul noptii, stau la o ora de Bucuresti.

Cand am ajuns, verdictul spus mamei era clar: "Nu au locuri de Municipal, din pacate nu mai e nimic de facut, sansele sa supravietuiasca sunt foarte mici".

O lasasera pe mama sa intre la ea 3 minute, isi luase deja ramas bun de la cumnata ei, ii spusese si Tatal Nostru..

Am vrut si eu sa vorbesc cu medicul.

"Domnul doctor, am inteles ca este grav. Vreau doar sa ma ajutati sa inteleg de ce ati cerut transferul la Municipal, evident, a fost aprecierea Dvs. profesionala ca ar fi trebuit sa ajunga acolo, atat cat puteti, va rog sa-mi spuneti si motivul. Ce are Municipalul si nu aveti Dvs?"

"Matusa Dvs. are 82 de ani. Am sunat la ei. Normal trebuia dusa acolo, cand a luat-o Salvarea cu infarct acolo trebuia dusa. Doar ca noi n-am primit electrocardiograma de la salvare, si cei de pe Salvare nu si-au dat seama ca e infarct, nu au raportat cazul ca infarct, pentru ca intra automat in Protocolul National de Infarct si trebuia sa o duca la Municipal. Noi ne-am dat seama cand a ajuns la noi ca e infarct, si am cerut imediat transferul, in noaptea asta Municipalul asigura infarcturile pe capitala. Sunt putini medici de chirurgie cardiovasculara, si asa e protocolul, ne grupam pe zile, prin rotatie, in spitalele de urgenta, si in noaptea asta e Municipalul. Dar ne-au spus ca n-au locuri, si ca la 82 de ani, cu regurgitare mitrala, edem pulmonar si infarct, sa ramana sa moara la noi, nu la ei".

"Domnul doctor, pe limba mea, inteleg ca ar avea nevoie de o inlocuire de valva?

"Da, dar la 82 de ani nu o mai opereaza nimeni."

"Domnul doctor, sora ei a facut aceasta operatie la 92 de ani, acum merge pe 95, si e ca o vrabiuta, merge 1 km pe zi".

"LA CE SPITAL, doamna?"

"In Israel."

"Daca vroiati sa traiasca si doamna Lazar, trebuia sa o duceti si pe ea acolo. Si eu as vrea sa ajung la spitalul ala".

(…)

1. Medicii vor fi lasati sa respecte juramantul pe care l-au depus. Acum, nu pot face asta. Am vazut in seara asta un om, un medic, INFRANT de sistem. Resemnat. Nu poate lupta cu SISTEMUL. Nu mai este nici el tanar, si in resemnarea din vocea lui, si in franchetea cu care a spus lucrurilor pe nume, i-am inteles suferinta. Poate nu peste mult timp, va fi si el declarat mort de sistem, desi inima inca ii va mai bate. De partea cealalta, la Municipal, sunt alti oameni, alti medici dedicati, dar in egala masura infranti de sistem. "Nu mai avem locuri. De ce s-o mai aduceti sa moara la noi, lasati-o sa moara la voi. Nu opereaza nimeni o batrana de 82 de ani. "

Nu ca nu ar vrea ei, oamenii medici. Dar nu sunt lasati de sistem.

In Israel, pentru ca este exemplul concret pe care pot sa il dau, dar sunt sigura ca si in alte locuri in care normalitatea nu este aceea in care sistemul medical te declara mort desi inima inca iti mai bate, cand i-au schimbat valva sorei lui tata, cealalta sora, mai mare, la 92 de ani, in ziua externarii, echipa medicala s-a fotografiat cu ea, i-au oferit un buchet imens de flori si i-au cerut autografe, si au inclus-o in panoul de onoare al spitalului. Spital de stat. Pentru ca medicii de acolo sunt lasati de sistem sa respecte juramantul lui Hipocrate. Printre ei, sunt foarte multi medici romani, nu exista sectie in care sa nu auzi romaneste. Sunt oameni fericiti ca pot opera un om de 92 de ani, si ca se pot mandri cu asta. Un an mai tarziu, cand i-au schimbat cristalinul, alta sedinta foto, alt buchet de flori, alte multumiri.

I-au multumit unei batrane de 93 de ani pentru ca a dat ocazia spitalului sa o opereze.

2. As dori ca odata, candva, in tara asta, sistemul medical sa isi aduca aminte ca, si daca esti batran si bolnav, esti inca OM. Si daca inima inca iti mai bate, chiar daca ai 80 de ani, esti VIU, NU MORT. Atat cred ca este suficient. Sa-ti multumeasca sistemul ca ai 80 de ani si esti adus pe targa la spital, nu cred ca apuc sa vad la noi cat inima imi va mai bate.

Citiți postarea integrală pe Facebook.

Comentarii