Mihail Hodorkovski le atrage atenţia liderilor lumii că fac greşeli enorme în relaţia cu Putin

marți, 22 martie 2022, 23:38
2 MIN
 Mihail Hodorkovski le atrage atenţia liderilor lumii că fac greşeli enorme în relaţia cu Putin

Într-un comentariu publicat de revista The Economist, omul de afaceri Mihail Hodorkovski atrage atenţia că absenţa unui răspuns ferm din partea Vestului nu face decât să-i dea aripi lui Vladimir Putin. 

"Eu duc un război personal cu Vladimir Putin de aproape 20 de ani. Asta a dus la întemniţarea mea în Rusia timp de zece ani şi apoi la expulzare, cu un avertisment că mă aşteaptă închisoarea pe viaţă dacă mă întorc vreodată. Îl cunosc pe omul care mi-a făcut toate astea? Cred că da. De aceea privesc cu disperare abordarea defetistă a liderilor occidentali, precum Joe Biden, Emmanuel Macron şi Naftali Bennett (premierul israelian, n.red.)”, scrie Hodorkovski în textul publicat de The Economist.

Mihail Hodorkovski a fost preşedintele grupului petrolier Iukos. Arestat în 25 octombrie 2003, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru escrocherie şi evaziune fiscală şi încarcerat. În decembrie 2010, a primit 14 ani de închisoare (incluzându-i pe cei 8) pentru furtul a milioane de tone de ţiţei şi de spălare de bani în valoare de 23,5 miliarde de dolari. După 10 ani de închisoare, pe 20 decembrie 2013 el a fost graţiat de Putin, iar apoi a zburat la Berlin. Acesta afirmă că Putin vede ca pe o slăbiciune a Occidentului discuţiile, telefoanele pe care aceşti lideri le au cu el şi în care îi cer să oprească războiul, dar în care îl asigură că nu se vor amesteca.

„O parte a problemei este că actualii lideri ai ţărilor occidentale nu s-au confruntat niciodată cu bătăuşi. Experienţa şi educaţia lor se referă la interacţiunile dintre oamenii de stat… Nu este cazul lui Vladimir Putin. A fost crescut în KGB, o organizaţie care se baza pe forţă şi nerespectarea legii. În timp ce lucra la Primăria Sankt Petersburg la începutul anilor 90, el a fost responsabil pentru interacţiunea neoficială a agenţiilor cu gangsterii. Sankt Petersburg la acea vreme era perceput în Rusia la fel cum era văzut Chicago în timpul interdicţiei. În loc de whisky de contrabandă, gangsterii vindeau droguri şi ulei”, susţine Hodorkovski.

Citiţi materialul integral pe libertatea.ro
 

Comentarii