Mii de femei au ieşit pe străzile din America Latină pentru a cere dreptul la avort

miercuri, 29 septembrie 2021, 07:51
1 MIN
 Mii de femei au ieşit pe străzile din America Latină pentru a cere dreptul la avort

Mii de femei au ieşit pe străzile din America Latină pentru a cere dreptul la avort, o practică interzisă în majoritatea ţărilor din regiune şi pentru care sute de femei ispăşesc pedepse cu închisoarea.

Din Mexic până în Peru, trecând prin Salvador, Chile şi Columbia, manifestantele, purtând majoritatea faimoasa eşarfă verde ce simbolizează lupta pentru legalizarea Întreruperii Voluntare a Sarcinii (IVS), agitau pancarte pe care se putea citi "Avort legal acum" sau "Dreptul de a decide".

În Salvador, legislaţia interzice IVS în orice circumstanţă, iar pedepsele pot ajunge şi la opt ani de închisoare. Douăzeci şi şapte de femei se află în prezent în detenţie în această ţară, fiind acuzate de "omucidere agravată" după ce au încercat să apeleze la serviciile de urgenţă obstetrică. În replică, sute de femei din Salvador au prezentat un proiect de lege ce permite avortul în anumite condiţii, destul de restrictive.

În Mexic, mai multe zeci de femei au manifestat, la câteva săptămâni după ce Curtea Supremă a declarat neconstituţională penalizarea avortului, exprimându-şi indignarea faţă de violenţa la adresa femeilor în ţara lor: 672 de femei au fost ucise aici în perioada ianuarie-august, potrivit cifrelor oficiale.

Aflați amănunte de pe agerpres.ro.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii