De Business

Punem punctul pe știi

Ministrul Finanțelor: Nu vor exista întârzieri la plata pensiilor și salariilor

marți, 05 mai 2020, 11:48
2 MIN
 Ministrul Finanțelor: Nu vor exista întârzieri la plata pensiilor și salariilor

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a susținut o conferință de presă, marți, în care a făcut o nouă serie de precizări cu privire la situația economică din România, dar și la reacția pe care o pregătește Guvernul Orban la efectele generate de pandemia de COVID-19.

Principalele declarații făcute de Florin Cîțu:

În martie și aprilie au fost plătite concedii medicale de aproape 900 de milioane de lei. Media era în jur de 100 de milioane de lei.

Asistență socială, care include și pensiile, 11 miliarde lei. 70% din acești bani sunt doar pensiile. Au fost plătite la timp, chiar în avans în aprilie pentru anumite persoane.

Pe cheltuieli de personal în aprilie în valoare de 8,8 miliarde lei, mai mici cu 53 milioane lei față de luna martie. S-au făcut economii în special prin telemuncă.

La bunuri și servicii s-au plătit în plus un miliard de lei, atât în martie, cât și în aprilie, pentru medicamente, echipamente pentru spitale, și am rambursat în cele două luni de zile, și în aprilie, și în martie, TVA de peste 6 miliarde de lei. Acești bani s-au dus în economie.

Aici se duc banii, de asta ne împrumutăm. Banii se duc pentru aceste cheltuieli în special. Aceste cheltuieli sunt lucruri pe care deja le aveam în buget. În plus au fost șomajul tehnic și cheltuielile cu sănătatea, bunuri și servicii, medicamente. Cheltuielile care au crescut au fost pentru medicamente, plata concendiilor medicale și, bineînțeles, rambursarea TVA. Sper că subiectul cu împrumuturile e închis. În continuare mă voi asigura că nu vor exista întârzieri la plata salariilor, pensiilor, ajutoarelor sociale și tot ce este nevoie. Bineînțeles că mă voi asigura că vom lua cel mai bun preț din piață, vom economisi bani, chiar dacă și România, și economia globală este astăzi în criză.

Comentarii