Misterul infectaţilor cu coronavirus care nu au simpome sau trec uşor peste infecţie

luni, 10 august 2020, 09:12
2 MIN
 Misterul infectaţilor cu coronavirus care nu au simpome sau trec uşor peste infecţie

Noile cercetări sugerează că unii dintre noi ar putea fi parţial protejaţi de virusul SARS- CoV-2 datorită faptului că ne-am mai întâlnit în trecut cu coronavirusurile specifice răcelilor. 

Renumita cercetătoare americană Monica Gandhi a remarcat că un număr extraordinar de mare de persoane infectate cu Covid nu aveau simptome. De exemplu, la un centru pentru persoane fără adăpost din Boston, din 147 de rezidenţi infectaţi, 88% nu au avut simptome, deşi au împărţit acelaşi spaţiu de locuit. La o fermă de păsări, 95% din cei 481 de infectaţi au fost asimptomatici. Închisorile din Arkansas, Carolina de Nord, Ohio şi Virginia au contorizat 3.277 de persoane infectate, dintre care 96% asimptomatice.  Ce au făcut aceşti bolnavi asimptomatici în plus faţă de ceilalţi? Oare încărcătura virală a făcut diferenţa? Sau genetica? Sau poate unii oameni au deja o rezistenţă parţială la virus?  Eforturile de a înţelege diversitatea bolii încep în sfârşit să dea rezultate, crescând speranţa că noile cunoştinţe vor contribui la accelerarea dezvoltării de vaccinuri şi terapii – sau, chiar, pot crea noi căi către imunitatea de masă.  

„O rată mare a pacienţilor asimptomatici este un lucru bun”, spune Gandhi, specialist în boli infecţioase la Universitatea din California din San Francisco. „Este un lucru bun pentru individ şi un lucru bun pentru societate”.  Coronavirusul a lăsat numeroase indicii – transmiterea neuniformă în diferite părţi ale lumii, impactul redus asupra copiilor, numărul mare de persoane infectate, dar fără simptome.

Centrul pentru controlul şi prevenirea bolilor din SUA a estimat, luna trecută, că asimptomaticii reprezintă aproximativ 40% din totalul pacienţilor Covid-19.  Aceste indicii i-au făcut pe oamenii de ştiinţă să analizeze direcţii diferite: unii analizează rolul celulelor receptoare, pe care virusul le foloseşte pentru a se infiltra în organism, pentru a înţelege mai bine rolul pe care îl pot juca vârsta şi genetica. Alţii se ocupă de măşti de protecţie pentru a afla dacă filtrează suficient virusul.

SURSA: adevarul.ro

 

Comentarii