Miting la Iaşi ca pe vremea lui Dragnea: mii de profesori în stradă, în faţa Prefecturii. Ce spun sindicaliştii, ce spune şefa ISJ?

joi, 25 mai 2023, 01:50
2 MIN
 Miting la Iaşi ca pe vremea lui Dragnea: mii de profesori în stradă, în faţa Prefecturii. Ce spun sindicaliştii, ce spune şefa ISJ?

„Suntem într-un context sensibil. Este foarte adevărat că suntem în grevă generală, este foarte adevărat că la Iaşi peste 80 la sută dintre colegii profesori din şcoli au optat să protesteze şi să intre în această luptă – pe dialog social cel puţin deocamdată. Sperăm că vor fi şi rezultate ale acestui dialog şi că la masa negocierilor se vor găsi soluţii. Dincolo de asta însă viaţa şcolii merge mai departe şi avem datoria să-i punem în lumină pe cei care reuşesc să atingă performanţe extraordinare”, a declarat Luciana Antoci, inspector școlar general, în contextul unui alt eveniment dedicat unei performanţe sportive notabile a elevilor de la două şcoli speciale ieşene. 

Cititi si: Greva din Educaţie – protest la Prefectură astăzi la ora 11. Lista revendicărilor va fi pe pancartele profesorilor

Declaraţia a fost făcută în plenul şedinţei Consiliului Judeţean, întrunire care s-a desfăşurat chiar în timp ce, afară, în faţa Casei Pătrate, 2.500 de cadre didactice şi membri ai personalului auxiliar din şcoli începeau cel mai amplu protest de stradă din ultimii patru ani, respectiv de la demonstraţiile anti-Dragnea încoace.

La şedinţa CJ au mai fost făcute declaraţii cu privire la protestul din învăţământ. Preşedintele Costel Alexe a spus în plen că situaţia trebuie să fie rezolvată de miniştrii Muncii şi de Finanţe şi că rotaţia în funcţia de premier nu trebuie să fie afectată de protestele sindicale. Cu toate acestea, nicio oficialitate locală nu a mers să îi salute sau să vorbească cu manifestanţii.

Foarte bine organizat de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar şi de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, mitingul a durat fix două ore, aşa cum era programat. Pentru mai bine de jumătate de oră, traficul auto pe strada Anastasie Panu a fost blocat.

Mişcarea de protest s-a desfăşurat în contextul grevei generale din învăţământ, declanşată la începutul săptămânii. Doleanţele cadrelor didactice ţin de nivelul salarial scăzut, dar protestatarii de la Iaşi au scandat cel mai des „Vrem respect!”. Pancartele purtate de participanţi conţineau şi alte mesaje: „Fără educaţie moare orice naţie”, „Puneţi preţ, nu dispreţ, pe educaţie”, „Mereu sacrificaţi, niciodată respectaţi”, „Popor needucat, masă de manipulat”, „Dacă educaţie nu e, nimic nu e” etc.

Manifestanţii au mers în coloană pe Pietonal şi s-au întors apoi în faţa Casei Pătrate. „Transmiteţi tuturor colegilor că nu cedăm”, le-a spus Laviniu Lăcustă, liderul USLIP Iaşi, participanţilor la protest, mulţumindu-le pentru unitatea şi determinarea arătate. Mitingul s-a încheiat cu întâlnirea dintre prefectul judeţului şi o delegaţie a manifestanţilor „pentru a prezenta pentru a mia oară doleanţele noastre”, a precizat liderul sindical. El a adăugat că este posibilă organizarea unui nou protest marţi, dacă greva generală va continua. 

Comentarii