COMUNICAT DE PRESA

Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași

luni, 30 noiembrie 2020, 14:38
2 MIN
 Moartea unei persoane la Bacău a dus la salvarea vieții a mai multor bolnavi la Iași

O nouă prelevare de organe a avut loc în plină pandemie. O familie a trecut peste tragedia ei și a dăruit viață fiind de acord cu prelevarea de organe.

 Activitatea de transplant continuă şi în această perioadă, în care întreg sistemul medical este pus la grea încercare. O nouă prelevare de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, prima din acest an în unitatea sanitară respectivă.
 „Prin bunăvoinţa familiei unui pacient diagnosticat în moarte cerebrală, în zorii zilei de duminică, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău s-a încheiat prima prelevare de organe şi ţesuturi din acest an. Trebuie remarcat efortul deosebit depus de echipa spitalului din Bacău, Dr. Bianca Pucărin – coordonator de transplant, Dr. Georgel Dahnovici – kdp, care au fost alături de familia îndurerată şi au pregătit acţiunea de prelevare. În aceste zile complicate, în care secţiile de ATI sunt solicitate la maxim din cauza pandemiei, realizarea cu succes a unei intervenţii de prelevare organe şi ţesuturi presupune o dublare a efortului, o concentrare de resurse umane semnificativă, ce nu poate fi realizată decât de oameni dedicaţi profesiei lor. 
Astfel, la Spitalul Clinic Dr. C I Parhon, Iasi sub coordonarea Prof. Dr. Adrian Covic, s-au realizat două intervenţii de transplant renal pentru doi pacienţi: o femeie  de 41 de ani  şi un bărbat de 46 de ani, aflaţi în suferinţă pe listele de aşteptare. 

Intervenţiile de transplant cornee se vor realiza în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon Iaşi, sub coordonarea Prof. Dr. Dorin Chisăliţă. Echipa de prelevare a SpitalulColentina realizat intevenţia de prelevare a ţesuturilor osoase, care vor aduce speranţa la o viaţă mult mai bună pentru muţi pacienţi care aşteaptă un transplant osos. 

La Bacău a fost prezentă şi o echipă a Eurotransplant care, alături de chirurgii Spitalului Sf. Spiridon Iaşi, a realizat prelevarea plămânilor pentru centrul AKH Viena. Familia şi-a dat acordul pentru toate organele, dar, din motive medicale, ficatul nu a fost eligibil pentru transplant, iar pentru cord, nici în ţară şi nici în cadrul Eurotransplant, nu a fost găsit un receptor compatibil.

Mulţumim familiei pentru generozitatea de care a dat dovadă, ajutând prin gestul ei atât de mulţi alţi oameni”, a declarat Dr. Raluca Neagu Movilă, coordonator regional Iaşi.

Agenția Națională de Transplant mulțumește românilor care au înţeles că transplantul salvează vieţi! Respect şi recunoştinţă tuturor echipelor medicale implicate în această activitate atât de complexă şi sensibilă.

Comentarii