Modificări importante la admiterea de la TUIAȘI. Un dosar – trei facultăți

miercuri, 26 ianuarie 2022, 02:57
2 MIN
 Modificări importante la admiterea de la TUIAȘI. Un dosar – trei facultăți

Universitatea Tehnică a optimizat procesul de admitere la licenţă, iar în vară candidaţii nu se vor mai putea înscrie la toate facultăţile cu un singur dosar şi plătind o singură taxă, ci doar la maximum trei facultăţi. Decizia a fost avizată de Senatul Universităţii şi, chiar dacă în esenţă modalitatea de admitere nu se modifică substanţial, s-a decis totuşi să se reducă numărul de facultăţi pe care tinerii le pot bifa atunci când îşi depun dosarele.

„Principiul fundamental, introdus în premieră de Politehnica ieşeană în 2017, nu se modifică nici anul acesta: un student se poate înscrie cu o singură taxă şi un singur dosar la oricâte specializări doreşte. Însă, pentru că s-a constatat faptul că studenţii completau adesea fişele cu cât mai multe opţiuni, fără a opta decât pentru primele 2-3 domenii selectate, s-a luat decizia limitării numărului de facultăţi ce pot fi menţionate pe o singură fişă de admitere la trei”, explică reprezentanţii Politehnicii.

Practic, studenţii se pot înscrie la toate specializările de la maximum trei facultăţi completând o singură fişă şi plătind o singură taxă. Dacă doresc să se înscrie la mai multe facultăţi atunci vor fi nevoiţi mai plătească o taxă suplimentară. În acest fel, explică reprezentanţii Politehnicii, se câştigă timp la afişarea clasamentelor şi repartizarea este mai precisă, candidaţii completând doar domeniile pe care le doresc cu adevărat.

„Experienţa anilor trecuţi ne-a arătat că marea majoritate a candidaţilor la studiile de licenţă optează, în mod real, pentru două, maximum trei facultăţi cu profil înrudit. Însă se simţeau obligaţi să completeze mai multe sau toate opţiunile, ceea ce complica foarte mult activitatea colegilor din comisiile de admitere. De aceea, pentru a accelera procesul de finalizare a listelor cu candidaţii declaraţi în mod ferm admişi şi pentru a diminua din nehotărârea unor candidaţi, am păstrat principiul de bază, însă am introdus două paliere în completarea fişei de admitere: candidatul poate opta, cu o singură taxă, pentru domeniile de la oricare trei facultăţi, în orice ordine a domeniilor doreşte, intercalate sau nu, iar pentru opţiunile care vizează restul facultăţilor va plăti o taxa suplimentară”, a declarat prof.dr.ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.

Excepţii de la această regulă, ca în fiecare an, vor fi la Facultatea de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” şi Facultatea de Automatică şi Calculatoare, unde admiterea se va face prin susţinerea unei probe scrise. Mai exact, cei care doresc să se înscrie la ambele admiteri (AC şi Arhitectură) trebuie să completeze câte o fişă separat. Dar, fiecare fişă depusă va putea conţine şi alte opţiuni pentru alte facultăţi de la Politehnică fără a plăti taxe suplimentare.

În ceea ce priveşte admiterea la masterat, procedura a rămas ca în anii precedenţi, la fel şi cea la doctorat. Sesiunea de vară a admitere la TUIASI va începe în jurul datei de 13 iulie, însă nu a fost decis în mod oficial calendarul.

Comentarii