Moldova cere ajutor SUA pentru a stârpi corupția de peste Prut

duminică, 14 iulie 2019, 12:27
2 MIN
 Moldova cere ajutor SUA pentru a stârpi corupția de peste Prut

Republica Moldova are nevoie mai mult ca niciodată acum de susţinerea Statelor Unite ale Americii în lupta cu corupţia, spălării banilor, contrabandei la nivel regional, dar şi împotriva monopolurilor.

Declaraţia aparţine premierului Maia Sandu, făcută în cadrul unei conferinţe de presă comune cu subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, David Hale, la Chişinău, transmite IPN. „De data aceasta însă, există o mare diferenţă, Guvernul actual spre deosebire de guvernele precedente are voinţă politică de a opri toate aceste fărădelegi şi scheme ilegale”. În acest sens, susţine premierul, Moldova mizează pe susţinerea SUA în domeniul consolidării organelor de drept, reformării justiţiei şi instituţiilor care luptă cu corupţia. Maia Sandu a mai declarat că SUA a fost şi rămâne un partener strategic pentru Republica Moldova în eforturile sale de a deveni liberă şi democratică. SUA a susţinut Molodva, de la independenţă încoace cu 1,4 miliarde de dolari.

De asemenea, SUA a construit drumuri, implementat proiecte de infrastructură şi a acordat susţinere crucială Republicii Molova la nivel internaţional. Din păcate ţara noastră nu a reuşit să profite din plin de această susţinere şi expertiză. Potrivit premierului, SUA a creat în Republica Moldova un sistem aleatoriu de distribuire a cazurilor judiciare care era în stare să reducă semnificativ corupţia din sistemul judiciar. Acesta însă a fost folosit cu rea voinţă. Subsecretarul de stat pentru afaceri politice în Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii, David Hale, şi-a exprimat susţinerea pentru o Moldovă democratică. Potrivit oficialului, urmează o perioadă de muncă grea în timpul perioada următoare. El mai spune că vrea să vadă Guvernul alături de societatea civilă implementând reforme constructive aşa ca toţi cetăţenii să aibă beneficii în urma creşterii economice şi integrării europene. Oficialul american spune că SUA va susţine şi ajuta Guvernul de la Chişinău în combaterea spălării banilor şi a corupţiei, asigurarea securităţii energetice şi presei independente. Totodată, SUA a salutat decizia Guvernului Sandu de a grăbi procesul de implementare a Acordului de Asociere si a programului FMI. David Hale se află într-o vizită de lucru la Chişinău în perioada 13-14 iulie. Vizita are loc în cadrul unui turneu european pe care David Hale l-a început, marţi, în Finlanda, şi care va continua în Estonia, Cehia şi se va încheia în Marea Britanie.

Comentarii