Mulţime cum nu s-a mai văzut. Sfânta ar putea rămâne în baldachin până miercuri

marți, 15 octombrie 2019, 02:02
4 MIN
 Mulţime cum nu s-a mai văzut. Sfânta ar putea rămâne în baldachin până miercuri

La slujba de ieri au participat în jur de 30.000 de persoane. Conform estimărilor „Ziarului de Iaşi“, care sunt mai ponderate decât cele vehiculate de autorităţile locale, se vor închina peste 150.000 de pelerini. În anii trecuţi, deşi cozile erau mai scurte, oficialităţile anunţau numere mult mai mari. „Ziarul de Iaşi“ a atras atenţia, în mai multe rânduri, că estimările erau exagerate. Aseară, la ora 22, rândul era la stâlpul 63. În funcţie de numărul pelerinilor, sfintele moaşte ar putea fi duse miercuri în catedrală, ceea ce ar reprezenta o premieră.

Pelerinajul la moaştele Sfintei Parascheva a înregistrat ieri primul record oficial, deşi se îndreaptă şi către cifre nemaiîntâlnite în momentul de faţă în capitala Moldovei. La slujba care a avut loc în aer liber, pe scena improvizată în curtea Catedralei Mitropolitane, au asistat în punctul maximum în jur de 30.000 de persoane. Întregul pietonal era plin de oameni, de la CUB spre sediul PSD, fără a se putea trece prin mulţime, iar mai mult, Parcul Teatrului Naţional era plin de oameni, inclusiv pe spaţiile verzi; mai mult, pelerinii au ocupat ambele alei din faţa Primăriei şi mulţimea celor care urmăreau slujba a ajuns aproape de sediul PSD.

Slujba a fost ţinută de Înaltpreasfinţitul Teofan, mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, alături de acesta slujind şi IPS Nectarie, mitropolit de Corfu, Paxos şi insulele Diapontice (Grecia), care a însoţit la Iaşi moaştele Sfântului Ierarh Spiridon, şi alţi 17 ierarhi din ţară şi străinătate, cum ar fi IPS Nathanael, mitropolit de Amantia, din Albania, PS Qais, episcop de Erzurum şi vicar al Patriarhiei Antiohiei, din Siria, PS Antonie, episcop de Bălţi, din Republica Moldova, şi PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud, din Republica Moldova.

IPS Nectarie a ţinut şi un cuvânt de învăţătură la finalul slujbei în care a vorbit despre mai multe aspecte liturgice ale vieţii trăite în credinţă de Sf. Parascheva şi de Sf. Spiridon, însă la final a reiterat minunile atribuite moaştelor Sf. Spiridon, denumit şi „sfântul călător“ care îşi părăseşte racla să ajute credincioşii, în special ale mâinii sale drepte, care a fost şi adusă la Iaşi.

„Avem astăzi bucuria de a ne afla în mijlocul frăţiilor voastre aducând la Iaşi mâna dreaptă a Sfântului Spiridon făcătorul de minuni! Este mâna preacinstită cu care a binecuvântat pâinea şi vinul prefăcute în Trupul şi Sângele lui Hristos! Este preacinstita mână în care a ţinut cărămida preschimbată la Sinodul I Ecumenic în foc, în pământ şi apă, arătând astfel taina lui Dumnezeu Unul în trei Persoane Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh. Este preacinstita mână îndepărtată de trupul lui, dar care nu s-a pierdut. Aceeaşi mână ne binecuvântează şi ne aminteşte astăzi de toate adevărurile credinţei noastre“, a spus IPS Nectarie.

Sfânta ar putea rămâne în baldachin până miercuri

În total, până la închiderea ediţiei, la moaştele Sfintei Parascheva s-au închinat, conform estimărilor „Ziarului de Iaşi“, peste 125.000 de persoane, recordul de anul trecut, de 120.000 de pelerini, fiind astfel depăşit. Mai mult, conform estimărilor noastre, cifra totală de pelerini care vor ajunge să se închine la moaştele Sfintei Parascheva până la retragerea în catedrală va trece de 150.000, chiar 160.000, dacă ritmul va fi constant.

Aseară, la ora 20.00, rândul pelerinilor ajungea la stâlpul 60, ceea ce înseamnă automat o aşteptare de cel puţin 15-18 ore, în funcţie de ritmul în care se vor închina la noapte pelerinii, fiind o mulţime mai mare de 30.000 – 35.000 care aşteaptă să ajungă în curtea Catedralei Mitropolitane.

Totodată, anul acesta se prefigurează o nouă premieră: de regulă, racla Sfintei era introdusă în catedrală în dimineaţa zilei de 15 octombrie, până la ora 07.00, fiindcă rândul de pelerini ajungea doar până în curtea catedralei şi nu mai era necesară blocarea circulaţiei şi utilizarea unui cordon supravegheat de jandarmi. Ţinând cont de faptul că pelerinii care s-au aşezat la ora 20.00 mai au măcar 15 ore de stat la coadă, Sfânta va fi introdusă cel mai devreme marţi seara, dar toate aparenţele arată că va rămâne în baldachin până miercuri, 16 octombrie.

Totodată, a fost făcut şi anunţul oficial că moaştele Sfântului Ierarh Spiridon vor rămâne la Iaşi, pentru închinare, până miercuri, urmând a pleca înapoi spre Corfu cel mai probabil în preajma prânzului.

Şi în cursul zilei de ieri s-a aşteptat 20 de ore pentru a ajunge la raclă, coada cu pelerini fiind adesea dincolo de stâlpul 70, deci mai bine de 3,5 kilometri lungime.

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei precizează faptul că pelerinaj la moaştele Sfintei Parascheva a existat încontinuu, în înregistrările oficiale, din anul în care au fost aduse moaştele la Iaşi – 1641, de către domnitorul Vasile Lupu. Din 1996 însă sunt aduse moaştele altor sfinţi, în anul respectiv fiind adus capul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, iar din 2000 nu a existat an în care să nu fie aduse moaştele unui alt sfânt sau relicve sfinte, precum lemn din Sfânta Cruce sau brâul Maicii Domnului.

Comentarii