Nevoia de reformă la Politehnica

joi, 03 octombrie 2019, 01:43
4 MIN
 Nevoia de reformă la Politehnica

Echipa ieşeană vinde orice pe furiş, sponsorii promişi nu au apărut, banii de la Primărie nu sunt accesaţi, risipa continuă, juniorii sunt lăsaţi fără cină în deplasare

 

 

 

Politehnica Iaşi se află într-un moment delicat. Formaţia pregătită de Mihai Teja nu a mai câştigat de cinci etape, în patru din aceste meciuri Poli nereuşind să se impună după ce a condus. Chiar şi cu două goluri! Cu toate acestea, Iaşul este în continuare pe loc de play-off, clasare mult peste aşteptări dacă ne amintim traseul din sezonul precedent (anul trecut, Poli nu a fost niciodată în primele şase echipe, în vreme ce acum stă în prima grupă valorică de nouă runde), obiectivul acestui sezon (menţinerea în Liga I şi nu accederea în play-off, ca în stagiunea 2017-2018), dar mai ales dacă ţinem cont de peisajul existent în Copou, acolo unde calitatea managementului lasă, în continuare, mult de dorit.

Ultimele episoade apărute confirmă, dacă mai era nevoie, faptul că la Politehnica se lucrează în continuare după ureche, fără niciun plan coerent. Vânzarea la preţuri reduse a marii speranţe Târnovanu şi a juniorului Tănasă a fost aspru criticată, inclusiv de persoane din club, Iaşul pierzând astfel, după Panţîru, alţi fotbalişti tineri, care puteau ajuta mult mai mult echipa. Şi sportiv şi, foarte probabil, financiar. Mai mult, faptul că tranzacţiile s-au făcut pe furiş (vinderea lui Tănasă nici măcar nu a fost anunţată oficial de Poli!) sporeşte semnele de întrebare legate de aceste tranzacţii. Astfel, preşedintele executiv Adrian Ambrosie s-a vulnerabilizat, din nou, singur, lipsa lui de abilitate fiind, de altfel, notorie. După noile vânzări de jucători către FCSB, lumea şi-a readus aminte şi de faptul că preşedintele a promis echilibrarea financiară a clubului prin atragere de sponsori, vânzare de abonamente şi doar la nevoie prin vânzarea jucătorilor, la preţuri bune. În plus, Ambrosie nu a reuşit să speculeze într-un moment critic al clubului nici atuul pe care îl are, relaţia cu primarul Iaşului, Mihai Chirica. Astfel, accesarea celei de-a doua rate, de 1,3 milioane lei, din proiectul aprobat de Consiliul Local pentru susţinerea fotbalului, a tot fost amânată, fără explicaţii, de mult timp.

Preşedintele şi colaboratorii lui nu numai că nu reuşesc să atragă fondurile promise pentru echilibrarea balanţei economice a clubului, dar şi cheltuiesc cu largheţe banii existenţi. De exemplu, două rezultate considerate de toată lumea drept contraperformanţe, remizele de pe teren propriu cu Chindia Târgovişte şi FC Hermannstadt, sunt premiate. Ambrosie, Teja şi jucătorii titulari vor încasa, fiecare, 400 de euro pentru acele scoruri de egalitate, de bonusuri pentru disputele amintite urmând a se bucura şi alţi fotbalişti şi angajaţi.

Chibzuinţa conducerii este absentă şi pe palierul juvenil. Mult trâmbiţata transformare a Centrului de Copii şi Juniori în Academie a avut ca urmări, la fel ca la “birouri”, doar sporirea cheltuielilor de salarizare. Rezultatele sunt modeste, iar antrenorul care i-a şlefuit pe Tănasă, Adrian Dobrea, a fost destituit din senin după ce grupa sa a fost lăsată de club fără cină într-o deplasare!

Trăgând linie, Ambrosie, contestat şi din interior, are la dispoziţie o singură variantă dacă vrea să facă uitată eticheta pe care o poartă. Pe lângă schimbarea în continuare a comportamentului, care a cunoscut doar ceva ameliorări după ce a scăpat de influenţa nefastă a fostului antrenor, Flavius Stoican, preşedintele trebuie să reformeze serios Politehnica. Urgent!

 

Teja nu vrea alibiuri

Politehnica Iaşi a organizat ieri o conferinţă de presă. Pe lângă partida cu Universitatea Craiova, de mâine, la care vom face referire în avancronica meciului de vineri, antrenorul principal al echipei ieşene, Mihai Teja, a abordat două subiecte care au ars în ultima perioadă: irosirea multor puncte în ultimele cinci runde, în care Poli nu a câştigat deşi a condus în patru meciuri şi vânzarea de jucători. Referitor la primul subiect, Teja a spus: “Echipa s-a format în două luni şi jumătate. Nu e uşor cu 15-16 jucători noi să avem o mentalitate bună şi forţă psihică. Lucrurile se vor îmbunătăţi însă, cu siguranţă, pe măsură ce vom lucra la toate capitolele. Jocul e bun, trebuie să greşim mai puţin. Jocul greşeală aşteaptă. Nu trebuie să găsim alibiuri şi să dăm vina pe ghinion pentru că nu am câştigat. Au fost greşeli. Şi eu am greşit, şi jucătorii. Vom plăti pentru asta! Trebuie să antrenăm şi ghinionul”. Referitor la vânzarea lui Panţîru, Târnovanu şi Tănasă, antrenorul, care are o relaţie excelentă cu patronul clubului FCSB, care i-a cumpărat pe cei trei, a spus: “Eu i-aş fi ţinut pe cei trei jucători, pentru că echipa scade valoric prin vânzarea de jucători. Nu puteam însă să mă opun. Şefii au fost constrânşi să vândă, pentru a plăti salarii, prime, pentru a evita depunctarea. În trei luni, am vândut de 500 000 de euro. Dacă vine acum cineva şi dă pe Bălan 500 000 de euro, îi dau drumul imediat. Îl arunc pe geam”.

Teja nu va putea conta mâine, în disputa cu oltenii, care va începe la ora 20:30, pe Breeveld, care e accidentat, în timp ce prezenţele lui Şerban şi Bădic sunt incerte, tot din motive medicale.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii