Eveniment

New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)

miercuri, 18 mai 2022, 05:50
2 MIN
 New Iasi Architecture 2022. Cum poate fi pus în valoare patrimoniul arhitectural și cultural (P)

New Iasi Architecture (NIA) se desfășoară în perioada 23 – 25 mai, la evenimentul organizat săptămâna viitoare la Iași de SHARE Architects fiind așteptați arhitecți din România, Polonia, Lituania și Cipru, dar și specialiști din domenii conexe. 

Luni, 23 mai se va face de la ora 16.00 un tur ghidat de arhitectură și urbanism în zona centrală a municipiului Iași, iar între 19.00 – 20.30, Muzeul „Vasile Pogor” Iași – Casa Junimii va găzdui “SHARE Friends Evening: Architecture”,  unde va fi abordată prima temă din cadrul NIA 2022: “Cracovia. Rolul și importanța spațiilor culturale în viața orașului. Inovare în clădirile publice și design performant.”

Invitatul special va fi arh. Krzysztof Ingarden – fondator Ingarden & Ewý Architekci și decan al Facultății de Arhitectură Andrzej Frycz Modrzewski Krakow University (AFMKU) din Polonia. Cei prezenți vor asista la proiecția filmului de arhitectură ‘’The idea is paramount. The architectural passions of Andrzej Wajda’’, avându-l drept producător pe arh. Krzysztof Ingarden

Printre proiectele prin care arh. Krzysztof Ingarden s-a făcut remarcat și apreciat se află ICE Kraków Congress Centre (2014), Małopolska Garden of Arts (2012), Manggha Museum of Japanese Art and Technology realizat în colaborare cu arhitectul japonez Arata Isozaki (1994), Ambasada Poloniei la Tokyo (2001), Pavilionul Poloniei la EXPO 2005 din Aichi (2005), dar și pentru multe situri din Cracovia.

Filmul ‘’The Architectural Passions of Andrzej Wajda’’ scoate la iveală interesele până acum necunoscute ale unui cineast remarcabil, Andrzej Wajda. Cu toate acestea, nu este un film biografic, ci o poveste despre pasiune, arhitectură și fascinația pentru cultura Japoniei și a Orientului Îndepărtat. Andrzej Wajda, laureat al Premiului Oscar și al Ursului de Aur pentru întreaga sa operă și laureat al Premiului European de Film și al Leului de Aur pentru întreaga carieră, și-a dedicat, timp de mulți ani, o parte importantă a energiei sale creative arhitecturii.

Documentarul este o încercare de a surprinde această relație – de la admirația sa pentru acest tip de artă până la contribuția sa substanțială la procesul de creare de noi clădiri în Cracovia. 

Conversațiile dintre cineast și arhitectul Krzysztof Ingarden, dublate de Wajda însuși de conversațiile dintre un entuziast și un arhitect, au reprezentat punctul de plecare al documentarului. Colaborarea lor a început în 1987 și s-a transformat într-o prietenie de lungă durată, care a dus la dezvoltarea unor proiecte arhitecturale comune. Astfel au luat naștere clădiri inovatoare precum Muzeul de artă și tehnologie japoneză Manggha, proiectat de artistul japonez Arata Isozaki, sau Pawilon Wyspiańskiego, proiectat de Krzysztof Ingarden. În film asistăm la procesul de conturare a ideilor pentru noile clădiri, privim proiectele desenate de mână și cunoaștem detaliile implementării lor.

Înregistrarea la evenimente se face la: https://membership.share-architects.com/Events, participarea fiind gratuită. 

 

Cititi si: https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/iasul-in-centrul-atentiei-arhitectilor-romani-si-europeni-in-perioada-23-25-mai-se-desfasoara-o-noua-editie-new-iasi-architecture-p–323303.html

Comentarii