Nissan a inventat automobilul electric care merge cu benzină (foto, video)

duminică, 21 februarie 2021, 04:00
2 MIN
 Nissan a inventat automobilul electric care merge cu benzină (foto, video)

E vorba de sistemul E-Power – motorul electric care pune mașina în mișcare este alimentat cu energie electrică de la un motor pe benzină, care funcționează ca generator.

Roțile automobilului sunt puse în mișcare doar de motorul electric. Motorul cu combustie internă este folosit doar ca generator și nu antrenează direct roțile mașinii (la alte modele, ca de exemplu Toyota Prius ori Range Rover PHEV, motorul electric și cel termic pot lucra împreună pentru a antrena simultan roțile). Sistemul dezvoltat de Nissan se numește E-Power și este deja folosit pe câteva dintre modelele mărcii disponibile în Japonia (Kicks și Note). Beneficiul acestui sistem este că mașina are toate calitățile unui model electric (cuplu maxim încă de la pornire, sprint fulminant, funcționare fără zgomot), fără dezavantajele obișnuite ale unui astfel de sistem de propulsie (nu mai e nevoie să oprești des și să aștepți zeci de minute încărcarea bateriilor). Sistemul include și un acumulator, dar acesta unul ușor, ceea ce e un alt avantaj – la mașinile electrice clasice cu autonomie mare, acumulatorii au o greutate considerabilă.

Conceptul nu e nou, a mai fost folosit și de către General Motors la Opel Ampera și Chevrolet Volt, dar se pare că Nissan l-a adus la un nivel de optimizare superior (Chevrolet a renunțat la acest tip de propulsie, iar Opel nu mai face parte din grupul General Motors).

Sistemul E-Power va fi folosit în premieră și pe noul Qashqai, care va deveni disponibil pe piața europeană din vara acestui an. La Qashqai va fi folosit un motor pe benzină de 1.5 litri, care va genera curent pentru motorul electric ce pune în mișcare roțile față. E posibil să existe inclusiv un sistem 4×4, având în vedere că Nissan Note E-Power comercializat în Japonia are și o versiune 4×4.

Iată și un clip video care explică modul de funcționare al sistemului E-Power:

 

 

Comentarii