Noi tendinţe în 2018: înmormântările cu dar şi „furatul mortului”

vineri, 10 noiembrie 2017, 08:25
3 MIN

* Halloween a fost, dar unele întrebări rămân, mai ales după ce am văzut pe Internet costume de mort mai normale decât ce se poartă pe la ocazii şi mai decente decât multe costume de mire din comerţ. O fi vorba despre acea alegorie "moarte-nuntă" despre care am învăţat şi la şcoală, când cu Mioriţa? Asemănările dintre evenimente sunt, ce-i drept, multe: răposatul şi mirele sunt îmbrăcaţi cam la fel (poate că diferă tălpile pantofilor, plus că mortul n-are floare în piept şi e liniştit, că n-a băut cu băieţii), treabă valabilă şi în cazul invitaţilor, că doar la asemenea ocazii se pune cravată.

* Asemănările continuă: la nuntă şi la treaba cealaltă e câte un personaj principal, în centrul atenţiei: mireasa sau răposatul! Mirele se pune mai puţin, fiind mai mult cu foştii colegi şi cu naşul sau la fumat etc. De-aia e "Valsul Miresei" şi nu "Dansul Ginerelui"; poate că ar fi logic să existe şi un "Vals al Răposatului", dar pesemne că, din decenţă, decedatul e lăsat în pace, că destul a mai dansat el pe la nunţi.

* Ambele ocazii din viaţa omului (şi moartea face parte din viaţă) au legătură, întâi de toate, cu serviciul de Evidenţa Populaţiei (poate diferă ghişeul), unde se eliberează certificate, apoi cu preotul, şi se termină într-un local, la cheful de nuntă / parastas. Acolo ar fi diferenţe, deşi bănuim că formaţiile de local au şi un repertoriu de veşnică pomenire, antrenant, cu hituri gen "Du-l, du-l, c-a trăit destul!" şi "Deschide, gropare, mormântul!". Oricum, evenimentele sunt filmate deseori de aceiaşi oameni, când ies de la program, de la televiziunile locale…

* Alte diferenţe vin din meniu, dar nu de substanţă: tortul miresei (nu al mirelui, care e mai puţin obişnuit cu dulciurile; există, în schimb, vinul mirelui), etajat, cu frişcă, e înlocuit de un desert mai sănătos, bio, fără etaje, dar cu bombonele frumos colorate. Mai e diferenţa dintre lumânări: două, împodobite, albe şi mari ca nişte pari, la nuntă, în vreme ce, pe partea cealaltă, se utilizează multe, galbene şi mai subţiri. Am văzut, totuşi, şi mire adormit cu lumânarea de nuntă pe piept…

* Fiindcă trăim şi decedăm într-o lume în mişcare, aceste evenimente se actualizează mereu, deci e posibil ca diferenţele să se estompeze de tot, în curând. Mai demult se striga "Să se pupe mirii / în Piaţa Unirii"; ne putem aştepta ca, peste puţină vreme, să intre în obicei strigătura "Să se pupe morţii / chiar în faţa porţii!". Urmarea firească va fi că, poate chiar din 2018, vor ajunge la modă înmormântările cu dar, iar la cele mai tinereşti va fi răpit mortul.

Comentarii