Nokia a fost selectată de NASA pentru construirea primei reţele 4G pe lună

luni, 19 octombrie 2020, 16:03
1 MIN
 Nokia a fost selectată de NASA pentru construirea primei reţele 4G pe lună

Dacă nu prea ai semnal la telefonul mobil atunci când îţi plimbi câinele în jurul blocului, ştirea asta s-ar putea să te enerveze puţin: NASA va implementa o reţea 4G pe lună. Compania finlandeză Nokia a fost selectată pentru a lucra la acest proiect, relatează CNN.

Pentru a-şi atinge obiectivul fixat pentru 2028 de a crea o bază lunară care, în cele din urmă, să poată susţine prezenţa umană, NASA a alocat 370 de milioane de dolari pentru tranfserul de tehnologie pe lună, în proiect fiind implicate peste 12 companii.

Marele proiect include inovaţii privind centrale electrice, criogenie, robotică, metode de aselenizare în condiţii de siguranţă şi tehnologie 4 G. Căci cum altfel ar putea astronauţii să publice pe twitter selfie-uri de pe lună?

NASA spune că reţeaua 4G ar putea oferi o îmbunătăţire substanţială a comunicării faţă de actualele staţii radio de pe lună. La fel ca pe pământ, tehnologia 4G va fi, la un moment dat, actualizată şi se va trece la reţeaua 5G.

Compania Bell Labs deţinută de finlandezii de la Nokia a primit 14,1 milioane de dolari pentru a participa la proiect.

NASA mai spune că Bell Labs îşi va folosi reţeaua wireless pentru transmiterea datelor, controlul sateliţilor de pe lună, navigarea în timp real (gândiţi-vă cum ar fi Google Maps pentru lună?), dar şi transmiterea video în regim HD, ceea ce ne-ar oferi nouă, pâmântenilor rămaşi la sol, imagini mult mai bune cu astronauţii plutind pe lună.

 

Comentarii