Noroc de ingineria chimică. Trei universităţi ieşene au prins un loc în Top Shanghai

marți, 09 iulie 2019, 01:54
2 MIN
 Noroc de ingineria chimică. Trei universităţi ieşene au prins  un loc în Top Shanghai

Trei universităţi din Iaşi sunt incluse anul acesta în topul celor mai reprezentative instituţii de învăţământ superior din întreaga lume în domeniul Ingineriei chimice

Astfel, în Top Shanghai 500 se regăsesc în acest an Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi şi, pentru cel de-al treilea an la rând, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi. Trebuie remarcat că, în clasamentul general pentru 2018, doar două instituţii de învăţământ superior din România au intrat în top 1000: Universitatea „Babeş-Bolyai“ (locurile 601-700) şi Universitatea Bucureşti (801-900).
 
Academic Ranking of World Universities, cunoscut mai ales sub numele de Top 500 Shanghai, realizează începând cu anul 2017 o ierarhizare la nivel mondial a diferitelor domenii de studiu existente în lumea academică. În 2017, TUIASI se afla în primele 500 de universităţi ale lumii în domeniul matematicii aplicate, fără a avea o facultate de profil în acest sens, iar de anul trecut TUIASI a ajuns în primele 500 universităţi ale lumii în domeniul ingineriei chimice. Anul acesta, Politehnica ieşeană se păstrează la acelaşi nivel ca anul trecut, pe una dintre poziţiile dintre 301-400. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ se află pe poziţiile 401-500.
 
„Menţinerea noastră pentru al treilea an consecutiv în topul Shanghai, pe poziţia corespunzătoare locurilor 301-400, confirmă valoarea cercetării şi educaţiei în inginerie chimică din Politehnica ieşeană. Anul acesta, Ministerul Educaţiei Naţionale a acordat fiecărei universităţi prezente în acest top fonduri pentru susţinerea şi dezvoltarea domeniilor menţionate, ceea ce cred că va facilita accesul pe o poziţie superioară. În acelaşi timp, sunt convins că universitatea noastră va fi inclusă şi cu alte domenii, cu atât mai mult cu cât, în ceea ce priveşte rezultatele cercetărilor interdisciplinare, suntem în primele 25 de universităţi la nivel mondial“, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Caşcaval, rectorul TUIASI.
 
Acest top este unul dintre cele mai apreciate la nivel internaţional deoarece în alcătuirea acestuia se pune accentul pe componenta cercetării ştiinţifice pentru a trasa linii clare între instituţii de acelaşi profil. Sunt folosiţi şase indicatori pentru clasificarea universităţilor: numărul de alumni sau membri ai colectivului academic care câştigă Premii Nobel sau medalii Fields, care este şi unul dintre cele mai contestate criterii, numărul celor mai citaţi cercetători, selectaţi de Clarivate Analytics, numărul articolelor publicate în reviste ştiinţifice, numărul articolelor indexate în Science Citation Index şi performanţa în cercetare a unei universităţi raportată la numărul de profesori şi de cercetători. 

Comentarii