De Sănătate

Punem punctul pe știi

Nouă abordare de terapie pentru tulburarea bipolară

joi, 27 aprilie 2023, 10:09
3 MIN
 Nouă abordare de terapie pentru tulburarea bipolară

Pacienții cu tulburare bipolară experimentează stări de dispoziție extreme, alternante, clasificate de obicei prin manie, depresie și afectarea funcționării sociale. Mecanismele complexe ale acestei afecțiuni o fac dificil de tratat, necesitând adesea o combinație de medicamente și intervenții comportamentale, care poate dura ani de zile pentru furnizor și pacient. 

Un nou studiu identifică acum un instrument terapeutic axat pe conștientizarea emoțiilor, care, potrivit specialiștilor, crește activarea și conectivitatea unui centru de reglare a emoțiilor din creier, amigdala.

Potrivit echipei de la Charité-Universitätsmedizin Berlin, din Germania, terapia poate fi eficientă în tratamentul pe termen lung și în prevenirea recidivelor în cazul tulburării bipolare.

Cercetătorii germani au investigat impactul a două intervenții psihoterapeutice asupra simptomelor tulburării bipolare și asupra activării amigdalei și a conectivității cu alte regiuni ale creierului legate de emoții, folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf).

Amigdala, o structură pereche din sistemul limbic al creierului, ajută la reglarea emoțiilor și la detectarea stimulilor proeminenți.

Cercetările au arătat că pacienții cu tulburare bipolară (în afara unui episod maniacal) prezintă o activare modificată și o conectivitate funcțională a amigdalei.

Într-o intervenție, 28 de pacienți au fost supuși unei terapii axate pe emoții, în cadrul căreia au fost îndrumați să își perceapă și să își eticheteze emoțiile fără evitare sau suprimare.

O a doua intervenție, administrată la 31 de participanți, a fost o terapie cognitiv-comportamentală specifică și s-a concentrat pe practicarea intervențiilor sociale.

Cercetătorii au înregistrat simptomele pacienților cu ajutorul unui interviu de evaluare longitudinală timp de 24 de săptămâni înainte de tratament, precum și timp de șase luni pe parcursul tratamentului, șase luni după tratament și între șase și 12 luni după tratament.

Evaluarea a produs măsurători săptămânale separate ale maniei și depresiei pe o scară de la 1 la 6, de la niciun simptom (1) la simptome psihotice sau deficiențe severe de funcționare (6).

Șaptesprezece participanți din fiecare grup de tratament au fost supuși la RMNf în timp ce efectuau o sarcină de potrivire a fețelor emoționale, la fel ca și 32 de subiecți de control sănătoși.

„În conformitate cu așteptările noastre, pacienții care au participat la terapia centrată pe emoții au prezentat o activare și o conectivitate crescută a amigdalei post-intervenție în comparație cu pacienții care au primit intervenția cognitiv-comportamentală, ceea ce poate reflecta o îmbunătățire a procesării emoțiilor și o toleranță crescută față de emoțiile negative”, a declarat dr. Kristina Meyer, de la Charité-Universitätsmedizin Berlin.

În schimb, a precizat ea, pacienții din intervenția cognitiv-comportamentală au demonstrat o activare crescută a regiunilor cerebrale legate de funcția socială, dar nu și o activitate modificată a amigdalei.

”Rezultatele acestui studiu sugerează că diferitele abordări psihoterapeutice își desfășoară efectele benefice prin diferite căi neuronale”, a menționat la rândul său autorul principal Felix Bermpohl, doctor în științe medicale, care activează la Charité-Universitätsmedizin Berlin.

Potrivit medicului Cameron Carter, editor al revistei Biological Psyhiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging care a publicat lucrarea, acest studiu, care utilizează RMNf pentru a angaja circuite cerebrale specifice afectate de tulburarea bipolară înainte și după diferite forme de terapie, dezvăluie noi perspective cu privire la mecanismele de acțiune ale acestora în creier.

Modelul rezultatelor observate cu ajutorul acestei abordări oferă, de asemenea, o formă unică de validare a abordării clinice utilizate, prin stabilirea unei legături între modelul teoretic care motivează intervenția centrată pe emoții și efectele acesteia în creier, a menționat medicul.

 

Comentarii