Noua alternativă la studii in UK, după Brexit. Tot ce trebuie să ştii despre costuri şi facilităţi în Irlanda

luni, 01 februarie 2021, 02:50
3 MIN
 Noua alternativă la studii in UK, după Brexit. Tot ce trebuie să ştii despre costuri şi facilităţi în Irlanda

După ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, tot mai mulţi tineri care doresc să studieze peste hotare s-au reorientat către alte state europene. Una dintre noile destinaţii este şi Irlanda, de unde, după absolvirea studiilor şi stabilirea în Irlanda, se pot obţine mult mai uşor acte de şedere pentru Marea Britanie. Totodată, tinerii care doresc să studieze în Irlanda au ocazia să obţină diferite finanţări care să le acopere costul studiilor sau pot aplica pentru diferite burse.

 

Tinerii care doresc să studieze peste hotare, care şi-ar fi dorit să facă acest lucru în Marea Britanie, dar sunt speriaţi de faptul că UK a ieşit din UE, pot alege drept alternativă Irlanda. În prezent, potrivit IntegralEdu, studiază peste 20.000 de tineri străini, iar mai noi ar fi cunoscută drept „patria” IT-iştilor.

De ce a devenit Marea Britanie mai greu accesibilă

Libera circulaţie între Marea Britanie şi UE a luat sfârşit pe 31 decembrie şi, de pe 1 ianuarie, Marea Britanie a implementat un nou sistem de imigrare pe bază de puncte. Mai exact, pentru a fi eligibil pentru o viză de studii, cei interesaţi trebuie să dovedească că li s-a oferit un loc la un curs de către un sponsor educaţional autorizat de Ministerul de Interne, că poate vorbi, citi şi scrie în engleză, că dispune de o sumă de bani suficientă pentru întreţinere şi achitare studiilor şi că intenţionează cu adevărat să studieze în Marea Britanie. Prin urmare, toate aceste cerinţe pot pune beţe în roate celor care nu dispun neapărat de toată suma de bani şi speră să mai poată lucra în timpul liber pentru a putea studia. Totodată, având în vedere că libera circulaţie s-a încheiat, elevii şi studenţii ajung şi mai greu să respecte toate cerinţele legislative sau presupune mai mult efort pentru realizarea documentaţiei necesare.

Cum poţi studia în Irlanda

De altfel, tinerii interesaţi să studieze la una dintre universităţile din Irlanda au putut adresa întrebări direct reprezentanţilor instituţiei joia trecută, în cadrul unui eveniment online intitulat „Study in Ireland Virtual Day”, cu detalii pe app.brazenconnect.com. Având în vedere că Irlanda se află în UE, procesul în care un tânăr dintr-o ţară străină poate obţine viză de studiu este, de asemenea, mai simplu. Totodată, se poate aplica şi pentru sistemul Free Fee Grant, care acoperă taxele de studiu pentru studenţii europeni. „Majoritatea universităţilor solicită plata unei contribuţii din partea studentului, care poate ajunge la 3.000 euro. Însă această contribuţie poate fi acoperită prin intermediul unor subvenţii şi burse, dar şi utilizând rute alternative de finanţare. Subvenţiile sunt oferite studenţilor în vederea acoperirii taxelor de studiu, dar şi a costurilor de trai”, precizează Ana-Maria Papp, Business Development Manager la IntegralEdu.

Cât costă să fii student în Irlanda

Mulţi dintre tinerii români care ajung să studieze peste hotare aleg să şi lucreze în timpul efectuării studiilor. Astfel, potrivit IntegralEdu, programul de studiu le-ar permite să lucreze aproximativ 20 de ore pe săptămână, câştigând minimum 10 euro pe oră. Totodată, lucrând full-time, cu 40 de ore pe săptămână pe perioada vacanţelor se poate rotunji şi mai mult venitul. În ceea ce priveşte cheltuielile, potrivit aceleiaşi surse citate, majoritatea studenţilor străini pot sta cazaţi în clădirile universităţilor, în apartamente cu 4-8 studenţi, dar pot fi alese şi alte forme de cazare. Costurile estimate sunt de aproximativ 400 de euro lunar, la care se adaugă încă aproximativ 30 de euro cheltuielile pentru utilităţi. De asemenea, pentru mâncare este estimat un buget de 170 de euro lunar, 135 pentru transport, iar pentru manuale sau alte materiale 70 de euro lunar. Totodată, pentru telefonie şi ativităţi sociale mai trebuie adăugaţi încă aproximativ 100 de euro, ajungând în final la aproximativ 900 de euro.

 

 

Comentarii