Nu luaţi ieşenii de fraieri, domnule Adrian Ambrosie!

miercuri, 18 decembrie 2019, 02:43
4 MIN
 Nu luaţi ieşenii de fraieri, domnule Adrian Ambrosie!

Incompetenta conducere de la Poli caută ţapi ispăşitori pentru criza actuală. Principala preocupare nu este redresarea echipei, ci păstrarea slujbelor bine plătite şi aruncarea spre alte direcţii a culpei dezastrului în care a ajuns clubul. Preşedintele executiv, Adrian Ambrosie, a aruncat din nou praf în ochi, anunţându-şi demisia de onoare *Consiliul Director, din care Ambrosie face parte, susţine continuarea activităţii preşedintelui. Deşi clubul e la un pas de faliment, cu datorii de circa 1,5 milioane euro, salariile la birouri au fost mărite în această toamnă. Primarul Chirica a început să-şi dea seama că sprijinul necondiţionat acordat lui Ambrosie îl costă şi pe el şi a criticat activitatea conducerii.

“Ziarul de Iaşi” a tras în repetate rânduri semnale de alarmă legate de managementul dezastruos existent la Politehnica Iaşi, acolo unde domneşte incompetenţa, atât pe plan sportiv cât şi economic. Decontul începe să fie făcut: Poli a obţinut un singur punct în ultimele şapte meciuri, iar clubul, plin de scandaluri, se duce cu paşi rapizi spre incapacitate de plată. În loc să caute soluţii de redresare, capii Politehnicii au încercat să se acopere de alibiuri şi să caute ţapi ispăşitori, principalul obiectiv urmărit fiind conservarea posturilor foarte bine plătite.

Scenariul pe care s-a mers a fost unul care nu mai poate fraieri pe nimeni. Contestat dur în ultima perioadă şi considerat principal vinovat de situaţia dezastruoasă în care a ajuns Poli, preşedintele executiv Adrian Ambrosie a aruncat praf în ochi, spunând că îşi dă demisia de onoare. Deşi demisia este un act unilateral şi nu are nevoie de a fi aprobată, Ambrosie nu a plecat. Motivaţia? A primit susţinere din partea Consiliului Director, adică a unui organism din care şi el face parte!

Înainte de a lansa fumigena amintită, preşedintele a mai lansat în spaţiul public, aşa cum îi este obiceiul, mai multe declaraţii neacoperite de fapte. A spus că a redresat economic clubul. În realitate, Poli e la un pas de blocaj financiar, cu datorii de circa 1,5 milioane euro. A spus că salariile şi primele sunt la zi. În realitate, 15 jucători sunt plătiţi până în martie 2020, în timp ce alţi numeroşi membri ai vestiarului au restanţe salariale. Tabloul existent a rupt un vestiar destabilizat, în plus, şi de intrigile ţesute pentru aducerea la Poli a unui antrenor compromis, Flavius Stoican. Care, întâmplător, a discutat cu Ambrosie cu câteva zile înainte ca ultimul să fi cerut înlocuirea lui Mihai Teja…

Minciuni pot fi considerate şi asumarea unor fapte determinate de alte persoane. Repararea celor două terenuri din Copou, cu care Ambrosie se laudă, a fost făcută de municipalitate, după cererea fermă a lui Teja! Iar obţinerea celor 500 000 de euro de la FCSB ca urmare a vânzării unor jucători ieşeni nu s-ar fi făcut fără implicarea lui Teja, care se află în relaţii excelente cu Gigi Becali.

În paralel, Ambrosie a încercat să caute ţapi ispăşitori. După Teja, l-a luat acum la ochi pe directorul de scouting Anton Heleşteanu, pe care el l-a adus în club în vară. Şi pe care-l lăuda atunci când achiziţiile verii, făcute după consultări în grup, la care participa şi Ambrosie, porniseră bine în campionat. Heleşteanu a fost luat la ochi după ce Ambrosie a remizat în contrele cu vicepreşedintele Cristi Stărică, pe care l-a reclamat la Primărie că şi-a adus fiica la club. Coincidenţă, imediat a apărut informaţia că Ambrosie vrea să-şi mărească salariul lunar de la 5 000 la 8 000 de euro brut. Varianta a fost infirmată de apropiaţii celui care încasează şi prime la fel ca jucătorii şi are şi alte facilităţi. De menţionat că la FC Botoşani, Cornel Şfaiţer, care era şi preşedinte şi membru în CD, nu era retribuit, iar despre actualul preşedinte al grupării din nordul Moldovei se spune că primeşte circa 1 500 de euro. Cam cât au încasat preşedinţii ieşeni ai fostei Politehnica.

Nici Heleşteanu nu s-a simţit confortabil când a fost acuzat de Ambrosie, mai ales că fostul arbitru nu a primit mână liberă în vară, iar bugetul de salarizare al echipei a scăzut drastic faţă de vremea lui Flavius Stoican. Aceasta şi pentru că în acest sezon au fost crescute salariile unor angajaţi de la birouri (nu mai puţin de şase persoane au retribuţii de minimum 1 000 de euro net!), aceeaşi situaţie existând şi la Centrul de Copii şi Juniori, unde, de exemplu, Adrian Kerezsy primeşte 1 000 de euro în mână.

Mai multe tuşe din tabloul prezentat mai sus au ajuns în ultima perioadă şi la urechea primarului Iaşului, Mihai Chirica, cel care l-a sprijinit necondiţionat pe Ambrosie până acum. Dezamăgit de rezultatele echipei, dar şi de faptul că vocile care-i reproşează că nu se implică pentru a face ordine la club, Chirica a taxat declarativ activitatea preşedintelui.

Rămâne de văzut care vor fi paşii următori, necesitatea unei schimbări radicale de macaz la Poli fiind evidentă dacă în Iaşi se mai doreşte fotbal de Liga I.

Comentarii